Skärpta kontroller vid gränsen: Krav på registrering

Uppdaterad 2021-11-21 | Publicerad 2021-11-19

Alla som reser in i Norge måste registrera sig och visa upp ett covidpass eller negativt coronatest, meddelar den norska regeringen.

Under en pressträff påminde hälsoministern om den höga smittspridningen i landet och uppmanade alla norrmän att ta ansvar.

– Jag skulle nu uppmana alla att släppa handslaget och återgå till det smittfria sättet att hälsa, säger Ingvild Kjerkol.

Från och med nästa fredag skärps kontrollerna för inresa vid den norska gränsen. De nya reglerna innebär att alla som reser in i Norge kommer att behöva registrera sig, både vaccinerade och ovaccinerade.

Registreringen kan göras tre dagar innan resan.

– När du registrerar dig får du en bekräftelse, du kan bli ombedd att visa upp den för polisen vid checkpointen, säger Emelie Enger Mehl, justitieminister, som tillägger att kraven gäller oavsett vilket land men reser från.

Kräver vaccinpass

Den som vill släppas in i landet måste också kunna visa upp ett vaccinationspass, att man haft sjukdomen det senaste halvåret eller ha gjort ett negativt coronatest de senaste 24 timmarna.

Nytt är också att den som reser in i Norge, oavsett ursprungsland, måste testa sig vid inresan. Tidigare har det bara gällt personer som reser från ett land med karantänskrav. Personer med coronaintyg eller vaccinationspass undantas kravet.

”Testpersoner kan testa sig själva på en teststation vid gränsen, eller inom 24 timmar där det inte finns någon sådan station vid gränsen. Alla landets kommuner ska vara beredda på att kunna testa inkommande passagerare med testplikt”, står det på regeringens hemsida.

De enda som undantas från de nya skärpta kraven är barn under 16 år.

Den norska hälsoministern Ingvild Kjerkol påminde om den höga smittspridningen. Den senaste tiden har sjukvården larmat om att man befinner sig på bristningsgränsen.

Justitie- och beredskapsminister Emilie Enger Mehl om de skärpta restriktionerna vid fredagens presskonferens.

”Måste stanna hemma!”

För många norrmän bryter nu mot rekommendationen att hålla sig hemma vid symtom, enligt hälsoministern. Enligt hälsoministern är det för många som tänker: jag ska bara gå till jobbet, till skolan eller till fritidsaktiviteten.

– Det här är min uppmuntran som bara behöver en resa till jobbet – Nu måste du bara stanna hemma, Ingvild Kjerkol.

Hon uppmanade också sina landsmän att sluta ta varann i hand.

– Många av oss har börjat skaka hand igen. Nu vill jag uppmana alla att släppa handslaget. Det kostar oss lite, men kommer att förhindra spridningen, sa hälsoministern.

Poliskontroll vid gränsen mellan Norge och Sverige. Arkivbild