Greta Thunberg om miljökonferensen: Man tror det är ett skämt

Publicerad 2022-06-01

Greta Thunberg nobbar talarstolen under FN:s miljökonferens Stockholm+50.

I stället lägger hon all energi på fredagens stora klimatstrejk.

– Jag fick en inbjudan men tackade nej, säger klimataktivisten till Aftonbladet.

FN:s första miljökonferens anordnades i Stockholm 1972 och för att uppmärksamma 50-årsjubileet står Sverige, tillsammans med Kenya, som arrangör på nytt.

2–3 juni samlas miljöministrar, statschefer, näringslivshöjdare och andra representanter för 110 medlemsländer på Stockholmsmässan i Älvsjö för att fira och, som det står på regeringens hemsida, öka takten i omställningen mot en mer hållbar framtid.

På gästlistan märks FN:s generalsekreterare Antonio Guterres och USA:s klimatsändebud John Kerry men de kommer inte få sällskap av Greta Thunberg. Hon var inbjuden som talare men tackade nej.

– Först sa jag att om ni ska ha klimataktivister som ska hålla tal bör det vara de mest drabbade som får tala. När de sa att det inte är möjligt sa jag att jag inte ställer upp. Då ville de ha mig och en annan högprofilerad aktivist men då är det bara för syns skull. Då är man inte ärlig och då tackade jag nej. Jag har en plattform och behöver inte höras mer. Det här hyperfokuset på individer avspeglar bara ett individualistiskt samhälle som inte ser till allas bästa, säger Greta Thunberg när Aftonbladet träffar den världsberömda 19-åringen på ett hotell i Gamla stan.

Alde Nilsson, Greta Thunberg och Andreas Magnusson.

Hon har sällskap av två andra aktivister från Fridays for future, Alde Nilsson och Andreas Magnusson. Den i dag internationella ungdomsrörelsen finns representerad under konferensen men lägger mest kraft på en stor klimatstrejk som genomförs under fredagen. Talare från bland annat Ecuador, Malaysia, Zimbabwe och Indonesien kommer medverka.

– Vi sätter, säger Alde Nilsson, vårt huvudfokus på demonstrationen utanför. Det är vår huvudroll. Det har varit så många konferenser och hittills har de inte lett till någonting. Vi ser det här som en möjlighet att samla aktivister från hela världen och göra allmänheten medveten om hur dålig Sveriges klimatpolitik är, att vi inte gör tillräckligt. Vi vill helt enkelt mobilisera så många människor och sätta en sådan press att de inte har något annat val än att agera mer storskaligt.

Greta Thunberg tittar på sin vän, tar en klunk ur sin medhavda metallflaska och tar till orda igen.

– Man tror nästan att det är en komedi, att de skojar när de säger att vi ska fira 50 år av miljökonferenser. Ha, ha. Sedan kollar man och de säger faktiskt så, att de ska fira 50 år av klimatarbete. Det är lite roligt för de senaste 50 åren har allt blivit mycket värre, åtminstone på miljö- och klimatfronten. 1972 var vi under 350 ppm (koldioxidhalten i atmosfären). Nu är vi här, på 420 ppm. Utsläppen förväntas nå rekordnivåer i år också. Ja, det går inte riktigt åt rätt håll, säger hon.

Annika Strandhäll.

Klimat- och miljöminister Annika Strandhäll har inför konferensen kallat Sverige för föregångsland och uttryckt att hon är stolt över den roll Sverige har spelat i det internationella miljö- och klimatarbetet.

Den stoltheten delas inte av aktivisterna i Fridays for future.

– Gör man som hon, exkluderar majoriteten av våra utsläpp, kan man vara stolt men verkligheten ser inte ut så. Det är ett pr-verktyg. Den klimatpolitik som Sverige bedriver just nu, att vi säger att vi ska bli fossilfria, gynnar ju oss. Det betyder förmodligen, enligt dem, att vi ska byta diesel mot biodrivmedel. Det leder på kort sikt till ökade utsläpp eftersom bioenergi innehåller mer koldioxidutsläpp per energienhet än exempelvis kol, fast det räknas inte med i statistiken. När man pratar om klimatkris måste man på något sätt specificera vilken klimatkris vi pratar om. Pratar vi om den klimatkris som inkluderar alla våra utsläpp är Sverige inte alls ledande. Pratar vi däremot om den klimatkris som bara innehåller de utsläpp vi inte har lyckats outsourca eller förhandla bort i kryphål i internationella klimatramverk kanske Sverige är ledande, säger Greta Thunberg.