Åtalas för mord på tvåbarnsmamman Nancy

Uppdaterad 2022-08-02 | Publicerad 2022-06-08

När polisen kom till den 41-årige mannens lägenhet fann de hennes tillhörigheter men inte Nancy själv.

Först senare hittades hennes kropp gömd i ett förråd.

Enligt åtalet mot den 41-årige mannen städade han undan efter mordet och försökte föra över pengar från Nancys konto.

Nancy Fayad blev 38 år.

Den 38-åriga tvåbarnsmamman Nancy Fayad jobbade inom psykiatrin.

Den 5 november åkte Nancy som vanligt från Floby i Västra Götaland till sitt jobb.

Men hon dök aldrig upp och när hon aldrig heller kom hem anmäldes hon som försvunnen.

Nu åtalas en man som hon tidigare hade vårdat inom psykiatrin misstänkt för att ha huggit henne till döds.

Den 41-årig mannen som idag åtalas vid Skaraborgs tingsrätt misstänks både för mord och brott mot griftefrid. Han behandlade efter mordet Nancys kropp på ett vis som åklagaren anser är brottsligt och gömde henne i ett förråd under täcken och lakan.

När spåren efter försvunna Nancy pekade mot mannen kom polisen till hans lägenhet i Falköping. Där hittades Nancys tillhörigheter men inte Nancy själv.

Enligt åtalet hade han gömt henne och försökt städa undan spåren. När polisen kom tillbaka en andra gång fann man Nancy död i förrådet.

Mannen har tidigare medgett att han måste vara gärningsmannen – men att han inte minns hur Nancy dog.

Han påstår att han fick en ”blackout” och vaknade med huvudet mot köksbordet en timme efteråt och fann henne död.

Enligt åtalet ska han dock ha försökt ta ut pengar från Nancys konto efteråt, något som åklagaren menar tyder på att han agerat medvetet.

Nancy mördades med ett stort antal knivhugg.

Blommor och ljus till minne av mördade Nancy Fayad.

Dömd för mordbrand

Enligt Aftonbladets uppgifter var det genom Nancy yrkesutövning som hon och den nu mordåtalade mannen lärde känna varandra.

I åtalet ingår flera vittnen som hörs om den rädsla Nancy ska ha känt för 41-åringen.

Han ska ha trakasserat och hotat henne och till slut blivit orsaken till att hon bytte arbetsplats kort för sin död. Han ska då även ha dykt upp på hennes nya arbetsplats och försökt få tag i henne.

Sms i förundersökningen visar hur han om och om igen försökte få tag i henne.

41-åringen har väldokumenterade psykiska problem. I ett tidigare beslut om mannen varnar en läkare att det kan bli farligt om vården av honom upphör.

Och den lilla sinnesundersökning, en så kallad P7:a, som gjorts av den åtalade 41-åringen sedan han häktades framgår det att det kan misstänkas att han lider av en allvarlig psykisk störning, både nu och vid tiden för gärningen.

I P7:an växer en bild fram av en man som under lång tid brottats med psykiska problem.

Efter en arbetsplatsolycka när han var 23 år gammal blev han oförmögen till arbete och började överdosera smärtstillande. När han sedan skiljde sig 2015 ska bruket av både mediciner och alkohol ha ökat markant.

2016 dömdes han för mordbrand och för att ha hotat en granne med ett järnrör. Påföljden blev sluten rättspsykiatrisk vård och han fick då diagnosen allvarligt personlighetssyndrom.

Bild från bostaden som den nu mordmisstänkte mannen tände eld på 2016 – ett brott han dömdes till sluten rättspsykiatrisk vård för.

Det var under den slutna vården på en rättspsykiatrisk avdelning i Falköping som han kom i kontakt med Nancy Fayad. Han var där en av hennes patienter.

”Sa att hon var rädd”

Personer som Aftonbladet varit i kontakt med, som i sin yrkesutövning mött mannen, menar att många av de som jobbade med 41-åringen var rädda för honom.

– Han var väldigt våldsam. Det var aldrig så att han slog personal, men han var utåtagerande på föremål och verbalt, säger en person som jobbat med honom.

Enligt Aftonbladets uppgiftslämnare hade mannen ett rykte om sig att vara vältalig och manipulativ, men samtidigt svårhanterlig för personalen, i synnerhet den kvinnliga. Han var bland annat bra på att så split mellan både personal och andra patienter.

– Nancy ringde mig en gång och sa att hon var rädd för just den här mannen, men hon sa samtidigt att hon inte trodde att han skulle skada henne. Och jag tog det själv inte heller på allvar. För någon med kunskap hade ju beslutat att han var kapabel att bo i en lägenhet, har Nancys syster tidigare sagt.

”Snäll och öppen”

När den slutna vården av mannen övergick till öppen vård sommaren 2020, och han fick en satellitlägenhet i Falköping, ska han enligt Aftonbladets uppgifter misskött den öppna vården.

Vid tre tillfällen sedan han flyttade har han omhändertagits av polis enligt LOB (lagen om omhändertagande av berusade personer) efter att ha varit påverkad och uppträtt aggressivt.

Den 1 november, bara några dagar innan Nancy dog, ansökte ansvarig läkare om att 41-åringen skulle återintas till sluten rättspsykiatrisk vård, något 41-åringen själv inte ville.

Rita, liksom andra som kände Nancy, har beskrivit henne som en genomsnäll människa. Driftig, duktig och alltid med ett leende på läpparna.

– Hon var alltid snäll och öppen och social. Hon såg bara gott i folk.

ANNONS