Sveriges Natoansökan

Uppgifter: Därför säger Turkiet nej till Sverige

Av: 

Amanda Hällsten

NYHETER

Sverige har skickat in sin ansökan till Nato.

Nu är Turkiet sista hindret.

Här är landets kravlista, enligt källor till Bloomberg.

Under onsdagsmorgonen lämnade Sverige in sin ansökan till Nato tillsammans med Finland.

Det enda som står mellan länderna och ett medlemskap är Turkiet.

Och landets tvekan har redan fått konsekvenser.

PLUS: Experter: Här skulle ett krig i Norden avgöras – 6 nyckelplatser

Enligt en Natokälla väntas inget beslut i dag från Natoländernas ambassadörer om att inleda Sveriges och Finlands ansökningsprocesser. I stället kan det dröja till början av nästa vecka.

Landets president Recep Tayyip Erdogan har gjort klart att han inte kommer godkänna ansökningarna – om hans krav inte uppfylls, enligt källor som Bloomberg pratat med.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Kravlistan: Fördöm PKK

Bloomberg har pratat med tre högt uppsatta turkiska tjänstemän om vad landets regering vill uppnå med att stoppa ansökningarna.

Källorna, som lovades anonymitet, har i stort sett gjort samma bedömningar av läget.

Den kurdiska gerillaorganisationen PKK är terrorstämplad av Turkiet, USA och EU – och således också Sverige. Men Turkiet kräver att Sverige och Finland går ett steg längre och offentligt fördömer organisationen och dess medlemsförbund YPG, enligt källorna.

Erdogan hävdar också att Sverige under de senaste fem åren inte ens svarat på begäran om att utlämna 33 eftersökta personer till Turkiet.

Vill häva restriktioner mot vapenexport

Turkiet vill också att Sverige och Finland ska häva vapenexportrestriktionerna som infördes mot Turkiet i samband med landets invasion i Syrien 2019.

Exportrestriktionerna tillämpades av flera andra EU-länder – men Turkiet vill att Sverige och Finland häver sina om de ska släppas in i Nato.

Även om Turkiets vapenhandel med de två länderna är minimal, och trots att Turkiet inte söker några större försvarsinköp från dem, uppger källorna att Ankara inte kommer släppa in länder som blockerar vapenaffärer med dem.

Landets utrikesminister Mevlut Cavusoglu har tidigare sagt att vapenrestriktioner är emot Natos anda.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg håller i Sverige och Finlands ansökningar.

Tidigare misstag

Turkiet accepterade Greklands återkomst till Nato på 1980-talet efter att de två länderna utkämpade kriget om Cypern 1974.

Det är ett misstag som Turkiet inte vill upprepa, enligt källorna.

PLUS: Experter: Här skulle ett krig i Norden avgöras – 6 nyckelplatser

Grekland och Cypern har senare setts som hinder när det kommer till Turkiets ansökningar om ett medlemskap i EU. Grekland har också varit inblandade territoriella dispyter med Turkiet om området runt Medelhavet och Egeiska havet.

Med de upplevelserna i bagaget säger källorna att det vore oklokt att förvänta sig att Turkiet skulle ändra kurs om Sveriges och Finlands medlemskap i försvarsalliansen nu. I stället bör tvisterna lösas och länderna fördöma de kurdiska grupperna före Sverige och Finland går med i Nato, enligt källorna.

Avfärdar band till Ryssland

Att Turkiets motstånd skulle handla om landets band till Ryssland eller Erdogans relation till Putin är inte troligt, enligt källorna.

Turkiet har tidigare försökt ställa sig neutralt när det kommer till Rysslands krig i Ukraina. Det beror dels på att Ryssland gett stöd till Turkiets trupper i Syrien, dels på att Turkiet försett Ukraina med beväpnade drönare.

Rysslands president Vladimir Putin.

ANNONS

Ellos STORA sommarrea är igång! Upp till 30% på dyraste varan!

Extern länk från Ellos

Till kampanjen!

Publisert:

LÄS VIDARE

Natoansökningarna lämnas in

ÄMNEN I ARTIKELN

Sveriges Natoansökan

Nato

Recep Tayyip Erdogan

Turkiet

Turkisk politik

Sverige