Åklagaren om övergreppet i Morö Backe: ”Flickan är vaken”

Publicerad 2022-07-25

Flickan som skadades svårt efter att utsatts för ett mordförsök i Skellefteå är nu vaken.

Det meddelar kammaråklagare Irene Falk.

– Flickan är vaken men det är inte aktuellt att höra henne i nuläget och det är osäkert om det kommer vara möjligt eller lämpligt att höra henne i utredningen, säger hon.

Det var den 7 juli som en flicka hittades svårt skadad i området Morö Backe i Skellefteå. En pojke som är under 15 år är misstänkt för mordförsök och grov våldtäkt.

I fredags meddelade sjukhuset att flickan fått lämna intensivvårdsavdelningen. Nu meddelar alltså åklagaren att hon är vaken och att hennes ”mående har stabiliserats”.

Morö backe, utanför Skellefteå.

Åldersbestämning dröjer

I den lägesrapport som åklagaren lämnade på tisdagen kommenterade hon åldersbestämningen som ska göras av den misstänkte pojken.

– Resultatet av åldersbedömningen väntas vara klart tidigast i mitten av augusti. Den tekniska utredningen i ärendet, bestående bland annat av spår säkrade på brottsplatsen, kommer sannolikt inte vara klar före september månad, säger Irene Falk.

Aftonbladet har tidigare berättat att pojken har utretts av skolan för kränkningar av andra elever. Efter brottet har han flyttats från hemmet i Skellefteå. Polisen försäkrar att han är frihetsberövad och befinner sig på annan ort.

En förundersökning om försök till mord har inletts.

Polisen söker fortfarande vittnen

I slutet av förra veckan gick polisen ut och efterlyste fler vittnen som befunnit sig nära brottsplatsen. Ett antal personer har hört av sig men polisen vill komma i kontakt med ytterligare personer, säger åklagare Irene Falk.

– Vi vill ha en så komplett bild som möjligt av vilka som rört sig i området vid tidpunkten och de observationer de gjort. Även avsaknad av observationer kan vara av intresse för utredningen.

Efterlysningen gäller personer som befunnit sig på gång- och cykelbanor runt skolan i Morö Backe mellan klockan 15.00 till 17.30 på dagen för brottet.