Läraren fem år efter mordet: ”Han skulle gjort sina föräldrar stolta”

Publicerad 2022-04-02

Ahmed Obaid, 16, blev förväxlad med en annan person och sköts av misstag.

Fem år senare är mordet fortfarande ouppklarat.

– Hade han levt i dag hade han gått på högskola och gjort sina föräldrar stolta , säger hans dåvarande lärare Marco Maraboli.

Ahmed Obaid blev skjuten vid en busshållplats i Malmö en januarikväll 2017.

Dådet var ett i en lång rad skjutningar men i det här fallet hade utredarna svårt att se något motiv. 16-åringen hade till exempel inte någon koppling till kriminalitet.

Ahmed Obaid, 16, sköts till döds av misstag.

Men den person som var först på plats och började livräddande insatser tog snabbt kontakt med polisen. Han trodde att det var han som var den tilltänkta måltavlan. Han hade en jacka som var lik Ahmeds – mörk med pälskantad huva. Två och en halv månad senare blev han själv skjuten.

Marco Maraboli minns mördade 16-åringen  Ahmed Obaid som en positiv elev.

”Var som en lillebror”

Det har gått fem år sedan Ahmed Obaid blev skjuten. Det har funnits misstankar men inget som räckt till åtal. Mordet är fortfarande ouppklarat. Men långt ifrån glömt.

En av dem som ofta tänker på Ahmed är Marco Maraboli. Han är i dag verksamhetschef på ett demensboende i Täby men jobbade vid tiden för mordet som läxhjälpare. Ahmed var en av hans elever – och som blev nästan som en lillebror, berättar han i podden Aftonbladet Krim.

– Han hade ett leende som var extremt smittsamt . Det finns människor som ler med hela ansiktet och så var han, en frisk fläkt. En stjärna!

”Ett stort tomrum”

På frågan hur Marco Marboli kan beskriva saknaden svarar han:

– Ett stort tomrum. Förutom saknad har jag känt väldigt mycket ilska. Ilska över att han berövades sitt liv, ilska över att hans mamma än i dag är knäckt. Ilska för att han har en lillebror som saknar sin storebror. Ilska för att han inte fick ta studenten. Så förutom saknad har det varit väldigt mycket ilska.

Marco Maraboli säger att det är viktigt att mordet klaras upp och hoppas det kan finnas någon som vågar gå till polisen och berätta vem som ligger bakom.

Mordbeställare till HD

Klart är att det finns kopplingar till två andra mord i Malmö - där det finns en dömd beställare som heter Salam Shebani, som även kallats El Patron och som fått livstids fängelse.

Salam Shebani.

Det ena mordet gällde den 23-årige man som av allt att döma var den egentliga måltavlan när Ahmed Obaid blev mördad och som sköts ett par månader senare.

Det andra mordet han är dömd för att ha beställt, som genomfördes 2018, vill han nu bli friad för då torpeden sköt fel person.

Det fallet har beviljats prövningstillstånd och kommer att avgöras av Högsta domstolen.

Senaste avsnittet av podden Aftonbladet Krim handlar om hur polisen kom den hemlige mordbeställaren på spåren och hur det gick till vid rättegången.

Följ ämnen i artikeln