Covidfallen ökar i Sverige för fjärde veckan i rad: Extremt hög spridning

Statsepidemiologen: Smiter runt immunsystemet

Uppdaterad 2022-07-13 | Publicerad 2022-07-12

Covidkurvan pekar rakt uppåt i flera europeiska länder – även i Sverige.

Här ökar covidsmittan nu för fjärde veckan i rad.

– Det är en extremt hög spridning för att vara sommar, säger Ali Mirazimi, professor vid Karolinska institutet.

Sommaren har tidigare varit europeisk lågsäsong för covid-19. Men inte i år.

I Frankrike har 900 000 nya fall rapporterats in på en vecka och belastningen har ökat på sjukvården. I Italien var samma siffra 600 000.

I Grekland sprids smittan på populära turistöarna Korfu, Kefalonia och Zakynthos.

Den snabba ökningen tas på allvar av den europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC som under måndagen gick ut med att man rekommenderar ytterligare en boosterdos för alla över 60 år.

– Vi har ingen tid att förlora, sa hälsokommissionären Stella Kyriakides till Politico inför beskedet som offentliggjordes under måndagen.

Coronasmittan sprids snabbt i Europa och Sverige är inget undantag. För fjärde veckan i rad har smittspridningen ökat.

I Sverige har smittspridningen har smittan ökat fyra veckor i rad. Dock från låga nivåer.

Att smittan skenar mitt i sommaren beror på den nya varianten BA.5 som nu dominerar i många länder.

Den nya varianten bedöms vara mer smittsam än de tidigare, säger Anders Lindblom, statsepidemiolog.

– Det beror sannolikt på att den smiter runt immunsystemet. Om man är vaccinerad eller har haft tidigare varianter kan man bli sjuk ändå, säger han till GP.

Anders Lindblom, statsepidemiolog.

”Ett jättemörkertal”

Vecka 26 rapporterades cirka 3 600 nya fall i Sverige, vilket innebar en 33-procentig ökning av fallen jämfört med veckan innan. Men eftersom vi inte har någon omfattande testning är jämförelser knepiga. Enligt Anders Lindblom är vi dock inte inne i en ny våg.

– Om vi jämför med andra länder kommer det inte se ut som det har varit under de tidigare vågorna, så vi bedömer inte att vi är inne i en ny våg nu.

Man kan dock räkna med att det verkliga antalet fall är betydligt högre.

– Ja, med sannolikhet har vi ett jättemörkertal i Sverige och även andra länder. Men vi följer smittan i sjukvården och äldreomsorgen som ger en indikation på hur det ser ut i samhället, säger Ali Mirazimi, adjungerad professor i klinisk virologi vid KI.

Han reagerar också på att smittan ökar under sommaren.

– Tidigare år har smittspridningen gått nedåt i nästan hela Europa, nu skiljer det sig. Man förklarar det med den nya varianten som härjar i samhället. Den passerar de skydd mot infektion vi har från vaccin och tidigare infektion, säger han.

Han poängterar att fullvaccinerade och tidigare infekterade har fortfarande bra skydd mot svår sjukdom.

Kan bli problem för sjukvården

Att vi reser mycket, alla restriktioner har lyfts och att vi kan gå ut och umgås som vanligt har också med saken att göra, menar han.

– Det bidrar till den extremt ökande smittspridningen, säger han.

Enligt Mirazimi kan vi vänta oss att smittan fortsätter att öka något, även fortsatt. Att smittan ökar mitt i sommaren kan i värsta fall leda till problem för sjukvården, som är särskilt känslig sommartid då bemanningen är låg.

På Sahlgrenska sjukhuset avråds från besök och Västra Götaland har krav på munskydd i vårdmiljöer på grund av den ökande smittan. Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen, men i nuläget är det inte aktuellt med nationella åtgärder, enligt Anders Lindblom.

Ali Mirazimi säger att vårt beteende under sommaren bidrar till den ökande spridningen.

Ali Mirazimi kommer med ett råd för alla sommarfirare.

– Det man ska tänka på är att vara fullvaccinerad så slipper man bli svårt sjuk. Blir man sjuk med symtom ska man stanna hemma.

Att smittan ökar nu mitt under sommaren, vad ger det för farhågor inför hösten och virussäsongen?

– Det beror lite på vilken variant vi har. Det är ett säsongsvirus och i samband med kallare väder kommer smittan att gå uppåt. Vi vet att det här är på hösten kommer många gå tillbaka till skolorna och arbetsplatser drar igång. Så mycket pekar på att vi kan ha en ökad samhällsspridning då, säger Ali Mirazimi.