Ukrainas hbtqi-personer fruktar ockupation: ”Tortyr och mord”

Uppdaterad 2022-03-16 | Publicerad 2022-03-15

Situationen för hbtqi-personer är svår i krigets Ukraina.

För en del transpersoner är det nästan omöjligt att fly landet.

– Det är en skrämmande, oförstående miljö, säger Olena Shevchenko, ordförande för den ukrainska hbtqi-organisationen Insight.

Följ ämnen
Ukraina

Hbtqi-personer har sedan tidigare varit särskilt utsatta i konflikter i Ukraina. Sedan kriget utbröt för mer än två veckor sedan har situationen förvärrats.

Olena Shevchenko är ordförande för organisationen Insight, en hbtqi-organisation i Ukraina. Hon berättar att många som bor i östra Ukraina har flytt till de västra delarna av landet. Men för hbtqi-personer på flykt kan det vara svårt att hitta en säker plats att bo på.

– I vissa fall där det är uppenbart, till exempel för lesbiska par som har barn... Det här är krig. Och du kan bli våldtagen var som helst nu och ingen kommer hjälpa dig. Det är inte ens möjligt att ringa polisen i Kiev just nu till exempel, säger hon.

Olena Shevchenko

Svårt för transkvinnor att fly landet

I samband med att kriget utbröt beslutade landets president Volodymyr Zelenskyj om att att män mellan 18 till 60 år inte får lämna landet.

På grund av det är det i princip omöjligt för vissa transpersoner, främst transkvinnor, att fly över Ukrainas gränser.

– De kan inte lämna landet eftersom de måste ansluta sig till armén. Vi försöker använda olika gränsövergångar och ger rådet att de inte ska visa sina identitetshandlingar, säger Olena Shevchenko.

– Det är speciellt skrämmande på grund av den ryska eventuella ockupationen.

I maj 2021 hölls en trans-marsch i Kiev. Polisen skyddar aktivisterna från högerextremister.

Rädsla för en rysk ockupation

Ryssland annekterade Krimhalvön 2014 och har sedan dess kontrollerat delar av regionerna Donetsk och Luhansk.

Olena Shevchenko säger att flera hbtqi-personer som bor i de östra områdena behandlas mycket illa på grund av sin sexuella identitet.

Många hbtqi-personer lever nu med en överhängande rädsla för hur framtiden kommer att se ut i områden som styrs av Ryssland.

– Vi känner redan till erfarenheterna från våra vänner för åtta år sedan. Vi har hört deras historier om tortyr och mord. Vi har också hört att grannar pekat ut personer till ockupationsstyret och att de personerna sedan bara försvunnit, säger Olena Shevchenko.

– Varje morgon känns det fortfarande som att det här är en mardröm.

RFSL: Viktigt att stötta organisationer på plats

Sedan kriget utbröt i Ukraina har RFSL i Sverige uppmärksammat vikten av att stötta hbtqi-organisationer i landet, på grund av den utsatta situationen.

– Det råder allmänna risker för hela befolkningen som är kvar i Ukraina. Men särskilt för utsatta grupper som hbtqi-personer, som redan innan invasionen startade hade sämre förutsättningar. Många utsätts för våld och diskriminering och många lider av psykisk ohälsa till följd av det, säger Natia Gvianishvili, internationell projektledare på RFSL.

Natia Gvianishvili, internationell projektledare på RFSL, uppmärksammar vikten av att stötta hbtqi-organisationer i Ukraina.

Natia Gvianishvili berättar att RFSL har kontakt med organisationer som verkar på plats i Ukraina och med personer som är kvar i landet.

– Om Ryssland får mer inflytande politiskt i Ukraina så ser vi att inställningen till hbtqi-personer troligen kommer förvärras ytterligare, även den politiska inställningen. Det finns en stor risk att det leder till mer trakasserier och våld.