Finlands riksdag utsatt för cyberattack

TT

Publicerad 2022-08-09

Riksdagshuset i Helsingfors.

Den finländska riksdagens webbplats är utsatt för en hackerattack och går inte att nå. Attacken kan ha samband med Finlands Natoansökan.

Enligt uppgifter till Svenska Yle har en rysk grupp via meddelandeappen Telegram sagt sig ligga bakom attacken.

”Vi bestämde oss för att göra ett 'vänligt' besök i grannlandet Finland vars myndigheter blivit så angelägna om att gå med i Nato”, skriver hackergruppen som kallar sig NoName057(16).

Riksdagsförvaltningen säger att överbelastningsattacken inleddes vid halv två svensk tid. Sauli Pahlman, som är verkställande direktör för finländska Cybersäkerhetscentret, bekräftar att attacken utreds. En överbelastningsattack påverkar internetanvändare, men det betyder inte att intern information spridits, säger han till Yle.

Nyligen utsattes nyhetsbyrån STT för en omfattande cyberattack och i april var det den finländska regeringens webbplatser som var måltavlor för överbelastningsattacker, samma dag som Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj talade till Finlands riksdag.

I Finland har myndigheterna varnat för ökade cyberattacker efter att Ryssland attackerade Ukraina i februari och Finland tillsammans med Sverige ansökt om att gå med i Nato.