Fem punkter om regeringsbildningen

Uppdaterad 2023-01-11 | Publicerad 2022-08-11

Vad krävs för att bilda en regering – och vilka vill styra tillsammans?

Förra valet tog det över 100 dagar att få en ny regering, men den här gången kan det gå snabbare, tror Aftonbladets inrikespolitiska kommentator Lena Mellin.

Här är fem punkter om regeringsbildningen.

1. Vad krävs för att bilda en regering?

– Att inte 175 eller fler riksdagsledamöter har röstat emot en statsministerkandidat i riksdagen. När statsminister sedan är vald bildar hen regering. Regeringen ska formellt godkännas på en konselj med kungen.

2. Vilka vill bilda regering?

– Alla. Men de enda realistiska kandidaterna är Magdalena Andersson (S) och Ulf Kristersson (M).

– Ingen av dem har majoritet för sitt parti. De behöver samarbeta med andra. De behöver ett regeringsunderlag för att inte 175 eller fler riksdagsledamöter ska rösta emot kandidaten i statsministeromröstningen, och helst också för att få igenom sin budget.

Magdalena Andersson (S).

Regeringsunderlag: Socialdemokraterna.

– Vänsterpartiet och Miljöpartiet har en önskeregering som är en med S, V, MP och Centerpartiet. Därutöver har C sagt att de kan tänka sig ingå i en S-ledd regering, men de vill inte ha med Vänsterpartiet. De enda som inte har sagt hur de vill ha det är S.

Regeringsunderlag: Moderaterna.

– Ulf Kristersson har pekat ut att han vill bilda regering med Kristdemokraterna. Moderaterna är tveksamma till Liberalerna, man litar inte på att partiet håller ihop. M vill inte ha Sverigedemokraterna i sin regering, men har sagt att partiet gärna får ingå i regeringsunderlaget.

Ulf Kristersson (M).

3. Vilka vill inte sitta i samma regering?

– Det vet man inte säkert. Däremot kan man tro att de fyra partierna till höger skulle vara tveksamma till ett regeringssamarbete med S just nu. Men om de är det om tre månader vet man inte.

– Centerpartiet har sagt att de vill sitta i den breda mitten, men de har också sagt att de utesluter ett regeringssamarbete med Vänsterpartiet.

– Alla övriga sju partier har sagt att de inte vill sitta i regering med SD. M, KD och L har sagt att de gärna samarbetar i sakfrågor med SD, men de har inte en helt klar syn på hur ett budgetsamarbete med SD kan se ut.

4. När kan allt vara klart?

– Det beror helt på hur valresultatet ser ut. Men det kommer att gå fortare än 134 dagar, som det tog efter riksdagsvalet 2018. Det som gjorde att det tog tid då var att partierna i Alliansen hade svårt att inse att deras mest framgångsrika projekt låg i ruiner.

5. Vad händer om det inte går att bilda en regering?

– Då sitter en så kallad övergångsregering. Den sitter fram till ett nytt val. Det valet blir utlyst efter att talmannen har misslyckats med att få en statsminister vald vid fyra olika tillfällen. Då blir det extra val.


Bygg din egen regering

Vem kommer samarbeta med vem efter nästa val? Vilka partier kan få majoritet i riksdagen? Här kan du själv sätta ihop dina allianser.

Siffrorna är baserade på Demoskops senaste opinionsundersökning. Läs mer om undersökningen här.

Följ ämnen i artikeln