Donald Trump utreds för spioneribrott

Donald Trump utreds för misstänkt spioneribrott.

Därför slog FBI till mot hans egendom Mar-a-lago där de hittade ”topphemliga” dokument.

Nu har ordern om husrannsakan och listan på beslagen blivit offentliga.

Turerna kring Donald Trump och razzian på hans egendom Mar-a-lago fortsätter.

Nu rapporterar Politico att ex-presidenten utreds för misstänkt brott mot spionerilagen, samt hindrande av rättvisa och att det föranledde razzian. Lagrummet kan nyttjas vid misstanke om läckta dokument och spionerilagen förbjuder innehav och överlämnande av försvarsinformation.

FBI slog till mot Mar-a-lago i Florida tidigt på måndagsmorgonen. Agenterna plockade med sig omkring 20 lådor med dokument, pärmar, fotografier och andra föremål under husrannsakan. Ordern kom från den amerikanska justitieministern Merrick Garland och godkändes av domare. Anledningen är att Donald Trump anklagas för att ha tagit med sig hemliga dokument från Vita huset när han avslutade sin tid som president.

Listan offentliggjord

Enligt Wall Street Journal beslagtog FBI elva uppsättningar av sekretessbelagda dokument under razzian. Flera av dem var markerade som ”topphemliga” och var menade att förvaras i särskilda statliga utrymmen.

Under fredagen beslutade en federal domare att ordern om husrannsakan och listan på vad FBI-agenterna tagit i beslag skulle bli offentlig. Det framgår att det inför husrannsakan fanns misstanke om att Donald Trump brutit mot spionerilagen.

Beslagen är numrerade och döpta och flera benämns bara som ”topphemligt”. Under gårdagen rapporterade Washington Post att FBI hittat hemligstämplade dokument om kärnvapen, vilket Trump har nekat till.

Vissa beslag i listan är döpta med ”Info re: Frankrikes president”, ”Handskriven lapp” och ”Benådning av Roger Stone” som är Trumps före detta rådgivare.

Justitieministern Merrick Garland hade bett om att listan skulle offentliggöras på grund av det breda allmänintresset. Även Donald Trump sa under torsdagen att han välkomnade ett sådant beslut.

”Kunde ha fått vad de ville”

FBI-tillslaget är det första någonsin hos en före detta president i USA. Under torsdagen skrev Donald Trump på sin egen plattform, Truth Social, att agenterna rotat omkring och bland annat stökat till i frun Melanias garderob under razzian.

Trump skrev i ett inlägg att han ”samarbetar fullt ut” och att ”Regeringen kunde ha fått vad de ville, om vi hade haft det”.

Enligt Donald Trumps advokater ska handlingarna ha sekretessprövats innan Trump förde ut dem ur Vita huset och vidare till Mar-a-lago och att han haft mandat för att göra det.

Här är de offentliggjorda dokumenten
Här är de offentliggjorda dokumenten
Donald Trump tidigare i veckan.
Donald Trump tidigare i veckan.
Secret service utanför Trumps bostad där FBI genomförde razzia.
Secret service utanför Trumps bostad där FBI genomförde razzia.
Mar-a-lago i Florida.
Mar-a-lago i Florida.
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN