Hummern var god och jag kände att jag haft fel om nyår

Jag tror vi alla kan vara överens om att det var nyårsafton för inte allt för länge sedan.

Min nyårsafton startade redan 06.35 när jag medverkade i P1 Morgon, där jag berättade om hur mycket jag avskyr nyår. För mig är nyårsafton synonymt med upptrissad stämning, dyr och avancerad mat, läs: gratinerad hummer, nästan alltid tillagad av en mansperson som saknar begåvningen att hantera denna dyra och avancerade mat. Kostymtvång, spring mellan olika fester, fyrverkerier som inte funkar – eller som funkar för bra och därmed tar någon stackars sate av daga. Massa fylla. Och efter allt detta så slutar kvällen med att man börjar det nya året med ett praktgräl med sin partner. Ofta rör det sig om att en efterrätt inte fick den uppmärksamhet den förtjänade. Eller att någon varit lite väl flörtig med till exempel han som uppenbarligen inte är kompetent nog att gratinera en hummer.

Förra året hade jag min livs allra bästa nyårsafton eftersom den bestod av att jag satt ensam i min lägenhet och spelade Rocket League online med min vän i Edane. Rocket League är ett fotbollsspel, men med tvisten att man är en bil. En helt underbar nyårsafton utan allt det negativa en vanlig nyårsafton för med sig. 

Men detta års nyårsafton skulle då tyvärr bli av en mer traditionell och därför sämre karaktär eftersom jag skulle fira den med min flickvän. Det hela började som det alltid gör med en middag hos någons vän. Man fick en välkomstdrink och det hintades om att mannen i huset höll på att tillaga en hummerrätt. Mitt magsår gjorde sig genast påmint. 

Plötsligt gjorde en äldre man entré. Till min stora förvåning då jag trodde att det var jag som var festens äldre man. Jag fick känslan av att den äldre mannen tuppade sig mot mig genom att flörta med min tjej samt insinuera att han även tänkte ragga på min mor. Senare har det förklaras för mig att så inte var fallet utan att allt detta bara utspelats i mitt huvud och jag får väl lita på deras ord.

Hursomhelst så kände jag där och då att mitt magsår nu började blöda. Detta nyår skulle bli precis som alla traditionella nyår brukar bli. MEN! Sen kom hummerrätten in och den var jättegod! Fyrverkeriet var färgsprakande och ingen dog! Alla fester vi sprang emellan var urtrevliga och det kändes inte alls hetsigt. Folk var fulla men glada! Kostymen kändes faktiskt riktig skön på kroppen!

Jag kände att jag haft fel om nyårsafton. Att jag bara varit en surputte som inte tillåtit mig att uppskatta just hur underbar en nyårsafton egentligen är. När vi så började promenade hem var jag som pånyttfödd, jag hade sett ljuset och var nu en av alla dem som tror på och dyrkar nyårsafton. Mina ögon strålade som bara en nyreligiös ögon kan stråla tills min flickvän frågade: var är din halsduk? Min halsduk sa jag? Ja, den halsduk jag gav dig i julklapp?

Var den var visste jag inte och det visade sig lite senare att jag inte heller sagt något positivt om den chokladtryffeltårta hon gjort. Mitt svar bestod av en anklagelse om hur hon reagerat på ett närmande från en äldre man. 

Så slutade min nyårsafton precis som jag trott genom att jag började det nya året med att gräla med min partner.

Följ ämnen i artikeln