Nyheter

Fiji skickar soldater till Salomonöarna

Av: 

TT

Webbkarta. Arkivbild.
Webbkarta. Arkivbild.

NYHETER

Fiji skickar 50 soldater till Salomonöarna, som ska hjälpa det krisdrabbade landet genom att upprätthålla lag och ordning.

Det gör att antalet i den internationella styrkan i Salomonöarna kommer att uppgå till 200, där lejonparten kommer från Australien.

Fijis premiärminister Frank Bainimarama säger att ytterligare 120 soldater är beredda att åka om säkerhetssituationen i Salomonöarna skulle förvärras.

Röda Korset uppger att det börjar bli ont om mat i huvudstaden Honiara och att hjälporganisationer börjar se över om man måste börja dela ut nödvaror.

Förra veckan skakades huvudstaden Honiara av upplopp och våldsamheter och byggnader i framför allt stadens kinesiska kvarter sattes i brand. Minst tre personer uppges ha omkommit i oroligheterna.

Australisk militär och polis anlände i Salomonöarna i torsdags för att bistå myndigheterna i försöken att återställa ordningen.

Protesterna är riktade mot landets premiärminister Manasseh Sogavare och hans regering. Sogavare skyller oroligheterna på utländskt inflytande och menar att missnöje med beslutet att 2019 byta diplomatisk lojalitet från Taiwan till Kina är den enda bakomliggande orsaken till våldsamheterna.

ANNONS

Mumin-muggarna för 2022 är här! Förboka dem hos Cervera redan nu!

Extern länk från Cervera

Läs mer och köp här!

Publisert: