Ivo inleder utredning efter Aftonbladets granskning

Öppnar ärenden mot flera kommuner

Publicerad 2022-06-23

Flera kommuner hade fått larm om att Kelvin Osagie var våldsam.

Trots det agerade ingen – förrän han mördat sin hustru Carine.

Efter att ha läst Aftonbladets granskning av hur samhället ignorerade varningssignalerna har nu Ivo beslutat att inleda en granskning av fallet.

– Vi kommer öppna tillsynsärende mot flertalet västsvenska kommuner med anledning av vad som framkommit i er rapportering om Carine, säger Adam Alfredsson, presschef på Ivo.

I onsdags kom domen: Kelvin Osagie, 31, döms till livstids fängelse och utvisning efter mordet på sin höggravida fru, Carine. Dessutom döms han för två fall av grovt barnfridsbrott, efter att hans två barn varit i lägenheten och hört hur han mördade deras bonusmamma.

Carine (till vänster) och hennes syster Solange. De väntade båda barn och skulle föda nästan samtidigt. Solange födde sedan sin pojke tio dagar efter Carines begravning.

Hade han kunnat stoppats tidigare?

De senaste fyra åren har fyra kommuner hanterat sex utredningar kring att Osagie varit våldsam mot sina barn. Det är inte bara barnen själva som larmat utan också grannar och barnomsorg. 

I ett av fallen berättar sonen för förskolepersonal att han blir slagen av sin pappa. Trots att pojken bedömdes som trovärdig – och att hans vittnesmål styrktes av andra uppgifter – gjorde myndigheterna ingenting.

När Kelvin i samband med utredningarna erbjöds familjebehandling ville han inte velat medverka i någon större grad då han menade att anklagelserna var falska.

Genom åren har dessutom polisen inlett fyra förundersökningar gällande våld mot barnen.

Men samtliga har lagts ner, den senaste våren 2021.

I tre av fallen uppgav man ”bevisproblem” som orsak till nedläggningen.

Kelvin efter att han greps av polisen den 22 oktober 2021.

Öppnat tillsynsärende mot flera kommuner

Efter Aftonbladets granskning av fallet Carine inleder nu IVO, inspektionen för vård och omsorg, en granskning av hur kommunerna hanterat ärendet fram till Carines död.

– IVO har idag öppnat tillsynsärende mot flertalet västsvenska kommuner. Detta mot bakgrund av vad som framkommit i Aftonbladets rapportering om ärendet, säger Adam Alfredsson, presschef på IVO.

Mer kan man inte säga i nuläget på IVO som är den myndighet i Sverige som synar legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal. En utredning av IVO kan leda till kritik som kommunerna sedan blir ombedda att åtgärda.

Carine skulle föda sin dotter i december 2021.

Aftonbladet har i flera artiklar berättat om mordet på Carine, den 27-åriga kvinnan som var gravid i åttonde månaden när hon den 22 oktober ifjol höggs till döds med ett 60-tal knivhugg.

Hennes nu livstidsdömde make har erkänt att han dödade Carine men hävdar att han gjorde det i självförsvar.

I en inspelning på Kelvin Osagies mobil, där själva mordet är inspelat, hörs Carine vädja till honom att låta henne och dottern i magen leva.

– Snälla förlåt mig, daddy. Vårt barn.

I bakgrunden hörs Kelvins dotter ropa efter sin bonusmamma.

Trots det fortsätter han att hugga tills Carine ligger tyst kvar på sovrumsgolvet.

Ville lämna: Väskan stod packad i sovrummet

Carine hade för vänner uppgett att Kelvin tidigare varit våldsam mot henne och att han var kontrollerande mot henne och tryckte ner henne psykiskt. Hon ville lämna förhållandet, och det visste Kelvin, men han var rädd att en sådan separation skulle avspegla honom i ett sämre ljus i en kommande vårdnadstvist om barnen.

Det tros ha varit en del i motivet till mordet.

Carines syster Solange har tidigare sagt till Aftonbladet att hon önskar att samhället kunde ha agerat på varningssignalerna som fanns kring mannen tidigare.

– Varför hade man inte tagit barnen ifrån honom? Om han inte haft barnen tror jag inte min syster skulle stannat med honom och framför allt skulle kanske allt ha slutat annorlunda då.

Carine ville lämna Kelvin. I sovrummet i lägenheten i Vänersborg stod en resväska packad med prydligt vikta kläder och med Carines pass i en innerficka. Blandat med Carines kläder låg i resväskan en bebisbody med texten ”I love mom” och flera andra rosa och vita babykläder till den ofödda dottern.
Dödade kvinnor – samlingssida