Stormen Malik

Orange varning i helgen – här slår stormen Malik till

Rådet: Stanna inomhus

Av: 

Amanda Hällsten

Sebastian Comar Alm

NYHETER

Snart drar stormen Malik in över södra och västra Sverige.

På lördagen varnas det för hård vind, fallande träd, strömavbrott och översvämningar.

– Ta in lösa föremål och möbler, säger Klarts meteorolog Mikael Luhr.

Ett ordentligt blåsväder med regn och snöfall väntas i stora delar av landet i helgen.

Under fredagseftermiddagen beslutade Trafikverket i södra Sverige om att stoppa tågtrafiken på flera sträckor med anledning av det väntade ovädret.

Storm på lördag

På lördagen har en orange varning för kraftiga vindar utfärdats längs stora delar av Västkusten, Skåne och delar av Småland när stormen Malik drar in.

På vissa håll kan det blåsa så mycket som 30 meter per sekund på eftermiddagen.

– Det är först på eftermiddagen och kvällen som det blåser upp ordentligt. Här väntas mycket begränsad framkomlighet till följd av nedfallna träd, säger Mikael Luhr, meteorolog på Klart, och fortsätter:

– Elavbrott kan förekomma över stora områden och inställda avgångar samt förseningar inom tågtrafik, båttrafik och flygtrafik väntas.

Trädkaos efter storm. Arkivbild.

Varning för omkringflygande föremål

SMHI uppmanar också att man i de berörda områdena ska se upp för omkringflygande föremål. Om man bor i västra och södra Sverige och har utemöbler på gården eller balkongen bör man alltså se till att ställa in dem på lördagen.

– De starka vindarna kan föra med sig föremål och orsaka skada på byggnader. Det kan även förekomma omfattande skogsskador, säger Mikael Luhr.

Han säger också att man bör hålla sig inomhus på lördagen.

– Det allmänna rådet är att inte vistas ute när det är orange varning. Kan man hålla sig inne på lördagskvällen och natten är det bra, säger Mikael Luhr.

För Norrlands del blir det minusgrader på lördagen och i de södra delarna finns det risk för halka på vägarna.

– Det kan falla uppemot 5 till 10 centimeter snö, och på vissa höll uppemot 20 centimeter. Lokalt kan det även förekomma ishalka.

Ett flertal elbolag har stärk upp sin bemannig eftersom det räknar med omfattande störningar i elnätet. Ett av bolagen är Ellevio – som tredubblat sin bemanning.

– Inga montörer skickas ut under pågående storm, det är för riskfyllt. Så länge det blåser kraftigt fokuserar vi på att via driftcentralen göra omkopplingar i elnätet för att leda strömmen andra vägar i den mån det går. Så snart vinden mojnat och det är tillräckligt ljust börjar vi hantera fel, säger Anders Ekberg, driftchef, Ellevio.

Risk för översvämning – gul och orange varning

På grund av stormvindarna finns det även risk för översvämningar på lördagen längs Västkusten, där vattenståndet kan stiga uppemot 90 centimeter.

– En gul varning för högt vattenstånd har utfärdats i dessa områden. Det kan därför vara bra att ha koll på hur ens båt är förtöjd till exempel, då risken för översvämningar ökar vid havet. Det kan också gälla vid vägar, byggnader och bryggor, säger Mikael Luhr.

Mellan Halmstad till Malmö kan vattenståndet stiga hela 140 centimeter under söndagsnatten och morgonen.

– Det kan leda till större konsekvenser och en orange varning gäller för den kuststräckan, säger Mikael Luhr.

Rör sig mot Stockholm under söndagen

I nuläget väntas stormen dra vidare in över Gotland och Öland samt östra Svealand på söndagen. Även där har SMHI utfärdat en orange varning och i stormbyarna kan det blåsa upp emot 30 sekundmeter.

En orange varning är utfärdad för Upplandskusten och Roslagskusten under söndag morgon fram till eftermiddag.

– Det väntas stormbyar i kombination med snöfall som kan ge 10-20 cm snö. Det medför störningar på biltrafik, båttrafik - flygtrafik och tågtrafik sant ökad risk elavbrott då snö kan lägga sig på elledningar och även träd kan falla på grund av de starka vindarna, säger Mikael Luhr.

Även i Svealand väntas söndagen bjuda på stökigt väder.

– I övriga delar av östra Svealand finns de risk för vind i kombination med snöfall  och en gul varning häller då det väntas mycket hårda vindbyar och uppemot 10 cm snö, säger Mikael Luhr.

En gul varning gäller även för Dala, Härjedals- och Jämtlandsfjällen för snöfall i kombination med snöfall under lördag kväll och vidare till söndag eftermiddag.

ANNONS

Missa inte: Den nya muminmuggen "Fiske" finns hos Cervera – köp den nu!

Extern länk från Cervera

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Stormen Malik

LÄS VIDARE

SMHI lanserar nytt varningssystem

ÄMNEN I ARTIKELN

Stormen Malik

Väder