Minskad smittspridning ger britter hopp: ”Folk vill bara gå vidare”

Publicerad 2022-01-17

LONDON. Dödstalet fortsätter stiga i Storbritannien.

Men smittspridningen har vänt – och britterna hoppas återgå till det normala så snart som möjligt.

– Om regeringen skulle försöka med en ny nedstängning så tror jag inte att någon skulle lyssna, säger Rosie Festus, 26.

I december ringlade långa köer till landets många vaccinationscentraler. Uppemot en miljon britter tog dagligen sina boosterdoser i fotbollsarenor, kyrkor och på sjukhus. Nu är köerna borta och vaccinationen nere på ett hundratusental om dagen. Det stora vita tält utanför St Thomas sjukhus i centrala London, som i fjol användes som vaccinationscentral, har stängt.

Det blev inga ytterligare restriktioner kring jul och nyår. Pubar, teatrar och fotbollsarenor är öppna med full kapacitet och britter hoppas att livet snart kan återgå till något mer normalt.

– Pandemin är i högsta grad pågående men det känns också som att folk inte riktigt bryr sig längre, säger Rosie Festus, 26.

”Pandemin är i högsta grad pågående men det känns också som att folk inte riktigt bryr sig längre”, säger Rosie Festus, 26.

– Man ser på nyheterna att flera hundra tusen personer har corona nu och det är många, men man ser nog mer på det som en vanlig influensa.

”Vill gå vidare”

Rosie, som jobbar med marknadsföring, är ute på en lunchpromenad längs Themsen. Det är soligt ute och många Londonbor följer hennes exempel.

– Jag tror att folk i London bara vill gå vidare, gå tillbaka till jobbet och leva ett normalt liv. Jag tror också att många här hade covid under julen och kanske känner sig immuna och fria, säger hon.

I juli utlyste premiärminister Boris Johnson en frihetsdag, då de sista restriktionerna togs bort. Sedan kom omikronvarianten och nu råder åter munskyddskrav på tunnelbanan och inne i butiker. Men några nya nedstängningar blir det inte, tror Rosie Festus.

– Om regeringen skulle försöka implementera en ny nedstängning så tror jag inte att någon skulle lyssna. Folk är nog bara försiktiga för sin egen och sina familjers skull.

Efter en intensiv jul med rekordhög smittspridning minskar nu antalet nya covidfall i Storbritannien igen.

Minskad smittspridning

Den 30 november sa premiärminister Boris Johnson att varje vuxen engelsman skulle ha erbjudits en boosterdos innan 2021 var slut. På nyårsafton meddelade regeringen att man lyckats. I dag har över 36 miljoner britter – 63 procent av alla över 12 år – fått sin tredje dos. Bland de över 50 är fler än 91 procent fullt vaccinerade.

Och efter en intensiv jul med rekordhög smittspridning minskar nu antalet nya covidfall i Storbritannien igen. I onsdags skrev BBC att det på sju dagar i snitt registrerats 158 000 nya fall om dagen – 13 procent färre än veckan innan.

Torsdagens inrapporterade 109 000 fall innebär ett ras med 40 procent från torsdagen före.

”En viktig fas”

Antalet inlagda personer på sjukhus med covid-19 kan också snart vara på rätt håll.

– Om inte saker och ting plötsligt tar en oväntad vändning så är vi nära den nationella toppnoteringen för covidpatienter på sjukhus. Detta är en viktig fas, säger Matthew Taylor som basar för sjukvårdssystemet NHS sjukhuschefsorganisation.

– Men det är viktigt att vi är medvetna om att detta inte kommer att ske enhetligt. Några delar av Storbritannien har fortfarande ett ökat antal patienter och personalbortfall.

”Friast i Europa”

På torsdagen kortade regeringen ner självisoleringstiden om man testat positivt från sju till fem dagar.

– Vi har börjat detta år som det friaste landet i Europa – tack vare besluten vi tog att öppna upp under sommaren och försvaren som vi byggt upp, sa hälsominister Sajid Javid i ett uttalande.

Han pekade bland annat på det höga antalet boosterdoser som tagits och på en hög testning.

– Detta land leder världen i hur man lever med covid.

Minnesplats för dem som gått bort med covid-19.

Dödstalet stiger

Men antalet nya dödsfall fortsätter att stiga.

Längs promenadstråket vid Themsen, med utsikt över parlamentet på andra sidan, har en vägg till St Thomas sjukhus blivit en minnesplats för de som gått bort med covid-19. Väggen har prytts med röda och rosa hjärtan, där anhöriga har fått skriva sina bortgångna familjemedlemmars namn. Den sträcker sig flera hundra meter, mellan Westminster-bron och Lambeth-bron.

”Varje hjärta representerar en person som var älskad”, står det på ett plakat märkt ”Den nationella covidminnesväggen”, med instruktioner till de sörjande.

Bara ett hjärta per person.

Hjärtat får inte vara större än en vuxens hand.

Det är många föräldrar och farföräldrar som gått bort. På ett hjärta sörjs paret Joan och Alfie Cook, som dog med en veckas mellanrum i december 2020, av sina barnbarn och sin son. Många sörjande har skrivit ut födelseår som på gravstenar, och de visar att också yngre har dött.

Över 150 000 personer har mist livet med covid-19 i Storbritannien sedan pandemins start. Och det finns fortfarande tusentals tomma hjärtan kvar att fylla. Och även om det inte är i närheten av toppen på över 1 300 dödsfall på en dag i januari i fjol, så har omikronkurvan inte vänt ännu.

På torsdagen rapporterades 335 dödsfall med covid-19. Dödssiffrorna från den senaste veckan är 67 procent högre än under sjudagarsperioden innan dess, skriver Sky News.

Andrew Prentis mådde väldigt dåligt efter sina vaccindoser och hoppas slippa vaccinera sig mot covid-19 i resten av sitt liv.

”Regeringen gjorde väldigt fel”

Andrew Prentis, 63, är trippelvaccinerad men undviker fortfarande puben och större evenemang, även om det finns tillgängligt.

– Det är ganska katastrofalt för så många människor har smittats. Ta i trä – jag har haft tur hittills – men det känns som att jag är omringad av folk som har det, säger han.

– Vi går ut lite och vi träffar vänner litegrann, men jag är väldigt medveten om var jag är och tar det försiktigt, vilket jag börjar bli lite trött på. Men så är det.

Andrew Prentis mådde väldigt dåligt efter sina vaccindoser och hoppas slippa vaccinera sig mot covid-19 i resten av sitt liv.

– Jag har lite hopp om att det faktum att omikronvarianten är mindre allvarlig, även om den är mer smittosam, kan vara vägen ut ur detta för oss, säger han.

– Min magkänsla är att vår regering gjorde väldigt fel på många sätt, men jag tror att många andra också gjorde det. Jag är väldigt glad att jag inte behövde ta de besluten.

Det stormar kring Storbritanniens premiärminister Boris Johnson efter en trädgårdsfest som stred mot föreskrifterna.

Kris för Boris Johnson

På andra sidan Themsen stormar det rejält kring Boris Johnson och hans regering.

I april 2020 kämpade premiärministern för sitt liv inne på St Thomas sjukhus, bakom minnesmuren. Månaden därpå deltog han i en trädgårdsfest på 10 Downing Street, trots att reglerna för resten av Storbritannien då var umgänge med max en person från ett annat hushåll åt gången, utomhus.

Efter att en inbjudan till festen läckt ut i veckan är Johnsons jobb i fara. Det hade skickats till ett hundratal kollegor och skickats av Johnsons nära medarbetare Martin Reynolds, som bjöd in till att ”njuta av det fina vädret” och ta med egen dryck.

Det är bara en i raden av sociala sammankomster kring premiärministerns residens och kontor som misstänks ha ägt rum under rådande lockdown – och som nu utreds. Sue Gray, statstjänstemannen som leder utredningen, ska presentera sina resultat nästa vecka. Då kommer många Toryledamöter bestämma sig för vilket förtroende de har för Boris Johnson att fortsätta leda landet.

– Ett stort problem är att vi verkligen saknar ett tydligt ledarskap, säger Andrew Prentis.

– De händelser vi sett bara de senaste dagarna, där folket i parlamentet inte gjort vad de sagt till alla andra att göra, det är inte en speciellt bra motivation för folk att göra som de blivit tillsagda.

Vårdhemsarbetaren Jason Benskin, 51, och Chris, en av hans vårdtagare, njuter av en öl på en pub vid Trafalgar Square.

”Känner mig inte hotad”

Det är vardag och januari, men Londons gator är ändå långt ifrån så fulla av liv som de brukar vara. Kaféer, pubar och torg gapar tomma – trots att inga regler förbjuder befolkningen att gå dit. Men en av de rådande restriktionerna är att jobba hemifrån om det är möjligt. Därmed tar färre tunnelbanan till centrum just nu.

Vårdhemsarbetaren Jason Benskin, 51, och Chris, en av boende på hans vårdhem i Nottingham, är några av få som njuter av en öl på  ett bord utanför en pub vid Trafalgar Square. De har rest ner för två dagar i London med musikal och restaurangbesök på schemat. Chris har suttit instängd med väldigt begränsat socialt liv i nästan två år. Det är första gången de är ute tillsammans sedan pandemins start.

– Vi har levt med dessa konstiga och ovanliga förutsättningar länge nu. Jag känner mig pojkaktigt glad över att få vara ute igen, säger Jason Benskin.

– Jag vet att vi fortfarande måste vara försiktiga och tänka oss för, men jag känner mig inte längre hotad. Vi har det under kontroll och om vi fortsätter att agera med sunt förnuft så är allt bra.

I den första vågen av corona drabbades vårdhemmen hårt. Jason och hans kollegor, samt många av deras vårdtagare, smittades.

– Det var fruktansvärda tider, men vi klarade oss igenom det utan att något för allvarligt hände. Min familj har också haft covid. Men förhoppningsvis är det bakom oss nu.

Kaféer, pubar och torg gapar tomma – trots att inga regler förbjuder befolkningen att gå dit.