”Sverige är ett land i sorg”

Uppdaterad 2017-04-10 | Publicerad 2017-04-08

En dag försenad kommer Stefan Löfven i dag till Socialdemokraternas partikongress – för att snart åka tillbaka till Stockholm.

Under timmarna däremellan väljs han om som S-ledare.

Fredagens terrordåd har satt prägel på Socialdemokraternas 39:e kongress i Göteborg.

Det utlovade inledningstalet av partiledaren Stefan Löfven ställdes in efter fredagens terrordåd i Stockholm. I stället håller han ett tal i dag i samband med att han, för tredje gången, återväljs som Socialdemokraternas partiledare.

Efter en pressträff i samband med talet återvänder statsministern till Stockholm. I kväll samlas alla partiledare i SVT:s Agenda för att diskutera läget efter Sveriges första fullbordade terrordåd.

– Mitt jobb är att samla och leda Sverige hur mycket jag än längtat efter de här dagarna, sade han i videohälsning till partikamraterna på lördagen.

Gårdagen var en ”fruktansvärd dag”, sa statsministern.

– Sverige är i sorg.

”Ingen ynklig mördare kan ta kraften ifrån oss”

Men samtidigt berömde han stockholmarna som i går öppnade upp sina hem och tog hand om varandra. ”En dag av solidaritet”, som statsministern uttryckte det.

– Vårt land bär på en kraft som ingen terrorist, ingen ynklig mördare kan ta i från oss, sa Stefan Löfven och fick applåder.

Även partisekreteraren Lena Rådström Baastad, som höll öppningstalet, var inne på samma spår.

– Men det som skett i Stockholm får inte förlama oss. Det får inte stoppa oss. Det ska inte stoppa oss, sade hon.

Terrordådet påverkar kongressinledningen på ett högst praktiskt sätt, flera ombud har inte hunnit i tid till Göteborg på grund av kaoset i tågtrafiken.

Frågan är också om stridsviljan dämpades något av händelserna i Stockholm.

– Kanske, men när man går in i kongresshallen kliver man i en egen bubbla. Då upphör världen utanför att existera, säger en av deltagarna.

Temat för kongressen är ”Trygghet i en ny tid” och ämnen i fokus är stärkt försvar, krafttag mot terrorism, fler poliser och hårdare tag mot brottslingar.

Partiledningen vill dessutom även i fortsättningen ha en sträng migrationspolitik. Sverige ska inte tillbaka till situationen hösten 2015, som partiledaren Stefan Löfven sagt flera gånger tidigare.

Flyktingpolitik - en stridsfråga

Flera motioner från distrikt och arbetarkommuner kräver dock en uppluckring av de stränga reglerna med bland annat permanenta uppehållstillstånd och lättare familjeåterförening.

Något som lär blir en stridsfråga under kongressen.

– Vi har en högljudd och vältalig flyktingvänlig minoritet. Men de har ingen chans att få igenom en mer generös flyktingpolitik, säger en inflytelserik socialdemokrat till Aftonbladet.

Intern missnöje med tuffare attityden

Men det finns ändå de som är missnöjda med den hårdare och tuffare attityden. En är ordförande för Socialdemokrater för Tro och Solidaritet, tidigare Broderskapsrörelsen, Ulf Bjereld.

Han säger till TT att han inte kan minnas att det någon gång tidigare varit så starkt fokus på ordning och reda, rätt och plikt.

– Det speglar väl det allmänna debattklimatet, men det är väldigt litet fokus på problemens orsaker. Jag har svårt att se att Socialdemokraterna tjänar på det i längden. Det är så långt från socialdemokratins själ, säger Bjereld.