Två män döms för grov våldtäkt – slipper utvisning

Riskerar straff för avbruten militärtjänst i hemlandet

Publicerad 2019-12-20

Under flera timmar våldtogs och misshandlades en kvinna av två män.

Männen döms nu för grov våldtäkt till fem års fängelse.

Men de slipper 15 års utvisning – eftersom de i hemlandet avvek från militärtjänstgöring och därför riskerar att straffas, enligt tingsrätten.

En natt i början av september träffade kvinnan på två män – 30 respektive 32 år gamla. Hon följde med till en lägenhet i nordvästra Stockholm. Några timmar senare ringde hon ett larmsamtal och berättade att hon hade blivit våldtagen och misshandlad, enligt utredningen.

”Hotade henne med en kniv”

Männen greps och åtalades för grov våldtäkt. Båda nekade till brott, men 32-åringen menade att han och kvinnan hade haft frivilligt sex.

Men männens förklaring sågas av tingsrätten, som anser att kvinnans berättelse “varit mycket övertygande”. Dessutom styrker hennes skador, männens skador och dna från männen hennes berättelse, anser rätten.

Männen döms nu för grov våldtäkt. I domen går att läsa att “De tilltvingade sig hennes passiva medverkan genom misshandel och hot om ytterligare våld. Av särskild betydelse är att de slog henne och hotade henne med en kniv. Övergreppen pågick under några timmar”.

Männen döms till fängelse i fem år vardera. De ska dessutom betala skadestånd om 140 000 kronor till kvinnan.

Tingsrätten anser att männen inte kan utvisas eftersom de avvek från militärtjänstgöring och därför riskerar straffas i hemlandet.

Tingsrätten: Risk för fortsatt brottslighet

Männen är medborgare i Eritrea, och åklagaren hade yrkat på att de skulle utvisas i 15 år vardera.

Rätten skriver att “det kan antas att de kommer att göra sig skyldiga till fortsatt brottslighet här och brottet är dessutom med hänsyn till den skada och den kränkning som de utsatte NN för så allvarligt att de inte bör få stanna kvar i landet”.

Båda männen har permanent uppehållstillstånd och har vistats i Sverige i flera år. En av männen har även ett fåtal släktingar i landet, men rätten anser att männens anknytning till Sverige inte är stark. “De har inte fast arbete här och har lärt sig att tala endast bristfällig svenska”, enligt domen.

Hinder för utvisning

Männen har flyktingstatus och Migrationsverket har ansett att det finns hinder att verkställa eventuell utvisning. Myndigheten har konstaterat att båda männen avvikit från militärtjänstgöring i Eritrea, och lämnat landet illegalt.

Rätten konstaterar att männen med all sannolikhet skulle utsättas för straff eller förföljelse om de återvände, och avslår därför yrkandet om utvisning.

– Om man tittar i handböcker inom åklagarmyndigheten så är rekommendationen, som jag tolkar det, att man ska yrka på utvisning när det är ett långt fängelsestraff att vänta. I det här sammanhanget är fem års fängelse ett långt fängelsestraff, säger åklagare Liselotte Nilsson.

Hon har ännu inte bestämt sig för om hon ska överklaga domen.

– Jag förutsätter att männen kommer överklaga – de anser sig ju vara oskyldiga och har dömts till fängelse. I så fall kommer jag överväga om jag ska be hovrätten pröva utvisningsfrågan.