Påven: Gud älskar även den värsta av oss

TT-AFP

Uppdaterad 2020-04-07 | Publicerad 2019-12-25

Påve Franciskus i Peterskyrkan under julafton.

Gud älskar oss alla, även de värsta av oss, lyder budskapet i påve Franciskus jultal – där han även tycks kommentera de senaste årens turbulens inom katolska kyrkan.

– Kanhända har du felaktiga idéer, kanhända har du ställt till saker och ting fullständigt, men Herren fortsätter att älska dig, sade påven under sitt traditionsbundna tal i Peterskyrkan på julaftonskvällen.

– Julen påminner oss om att Gud fortsätter att älska oss alla, även de värsta av oss.

Påven har under året tagit flera steg för att bryta den långvariga tystnaden kring sexövergrepp mot minderåriga inom katolska kyrkan runt om i världen. Så sent som i förra veckan avskaffade han möjligheten att åberopa en så kallad påvlig sekretess, som kritiserats för att ha hindrat präster och offer från att larma om övergrepp.

83-åringen tycktes hänvisa till ämnet under sitt jultal, då han uppmanade världens katoliker att inte låta kyrkans misstag leda dem bort från Gud.

– Vad som än går fel i våra liv, vad som än inte fungerar inom kyrkan, oavsett vilka problem som finns i världen så kan det inte användas som en ursäkt (för att inte låta sig älskas av Gud), sade påven.

Den katolska kyrkan har skakats av mängder av avslöjanden om övergrepp världen över och flera högt uppsatta personer har också dömts eller lämnat sina positioner. Förra året dömdes Vatikanens tidigare ekonomichef George Pell för sexuella övergrepp i sitt hemland Australien.