Äldre ratas i undersökningar om corona

Uppdaterad 2020-09-07 | Publicerad 2020-09-06

Sifo/Kantar undersöker regelbundet allmänhetens oro under coronakrisen.

Men i undersökningen, som MSB använder, finns inga över 79 år med.

– Jag är förvånad och verkligen upprörd, säger Eva Eriksson, SPF Seniorernas förbundsordförande.

Undersökningen ”Allmänhetens tillit, tankar och beteende under coronakrisen” publiceras regelbundet av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Tusentals svenskar har svarat på frågorna i undersökningen sedan i mars. Men ingen av dem är över 80 år. Det har fått många att reagera, inte minst efter att Aftonbladets kolumnist Britta Svensson skrev om det i förrgår.

– Gruppen 80-plus är de som varit mest utsatta. Det är en halv miljon av Sveriges befolkning som man utesluter, säger Eva Eriksson, förbundsordförande för SPF Seniorerna.

– Det är en tydlig åldersdiskriminering, det är jätteallvarligt.

Eva Eriksson, SPF Seniorernas förbundsordförande.

Hur borde det se ut?

– Det är klart man borde ta med hela åldersgruppen när man gör en enkät om corona. Det har ju påverkat alla och framför allt äldre människor i vårt land som fått leva väldigt isolerat. De har fått leva sina liv väldigt annorlunda och det är viktigt att få med i en sån här undersökning om man nu ska göra en utvärdering, säger Eva Eriksson.

– Enkäter av det här slaget, som görs för myndigheter, används ofta som forskningsunderlag. Så det bekymrar mig verkligen.

Använder webbpanel

Bakom undersökningen om den pågående pandemin som MSB använder står Sifo/Kantar som startade den på eget initiativ. Jonathan Wennö, affärsområdeschef på företaget, berättar varför:

– För att ha någonting som skulle kunna hjälpa myndigheter och samhällsaktörer för att förstå samhällsbilden.

Företaget använder en webbpanel, ett standardsätt för att fånga svenskarnas åsikter och attityder. Därför föll det sig också naturligt att fråga personer i ålderskategorin 18-79 år, menar han.

– Det är ett kostnadseffektivt sätt att ta reda på hur svenska folket i stort tycker och tänker om olika saker, säger Jonathan Wennö.

Webbpanelen är bra upp till 79 år och okej upp till 84. Men efter det är panelen tunn eftersom det saknas internetvana deltagare över 85 år, menar han.

– Vill man undersöka bland de äldre så går det alldeles utmärkt. Den som vill göra det kan höra av sig till oss så kan vi lösa det. Men då är det telefonundersökningar man behöver för att få ett bra underlag och då är det en helt annan prisklass.

Krävs beställning

Jonathan Wennö säger sig förstår dem som invänder mot att man missar personer över 80 år.

– Jag har all respekt för dem som säger att vi inte får bilden av de äldre. Så är det ju. Men vi gör gärna den typen av undersökningar för den som vill, det är bara att höra av sig.

Men det krävs att någon beställer det?

– Precis. Vi är ju ett kommersiellt företag. Vi kan inte göra saker som vi inte vet att vi har avsättning för.

Hur ser MSB på att personer över 79 år inte ingår i underlaget för undersökningen?

– Vi har inte haft den diskussionen med Sifo/Kantar, det borde vi kanske haft, säger Anna Wennerström, pressansvarig på myndigheten.

– Att följa Kantar/Sifos undersökning var ett snabbt sätt för oss att få en överblick över rörelser i samhället på grund av coronapandemin.

Men MSB har försökt att kompensera med en intervjuundersökning med 15 personer mellan 70 och 89 år, enligt Anna Wennerström.

När MSB gör sina coronaundersökningar inkluderas inte personer över 79 år. Bilden är en genrebild.

PODD Ann bor där pandemin inte slagit till

Det finns tio länder utan registrerade coronafall – svenska Ann bor i ett av dem.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Följ ämnen i artikeln