Man i Östersund misstänks för terrorbrott

Av: Ebba Thornéus, Klas Widestrand

Publicerad:
Uppdaterad:

En man anhölls på onsdagen på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till mord i Östersund.

– Det var högljutt och inte särskilt lugnt på platsen, berättar ett ögonvittne.

Riksenheten för säkerhetsmål har nu tagit över utredningen – och ändrat brottsrubriceringen. Mannen misstänks nu för stämpling till terroristbrott.

Det var vid 11-tiden på onsdagen som polisen fick larm om att en bilförare uppträtt märkligt i centrala Östersund.

På plats togs en man med för provtagning och förhör.

1 av 2 | Foto: LÄSARBILD
Han misstänkt nu för förberedelse till mord.

Senare meddelade polisen att mannen anhållits, på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till mord på grund av ”inkomna uppgifter och beslag som gjordes i bilen”.

TV 4 uppgav under onsdagskvällen, med hänvisning till källor, att mannen hade uppsåt att köra på människor inne i Östersund.

Något som varken polisen eller Säpo inledningsvis ville bekräfta.

Tar över ärendet

Vid 11-tiden på torsdagen uppgav Riksenheten för säkerhetsmål att man tagit över ärendet från polisen och att det omrubricerats till stämpling till terroristbrott.

– Det stämmer, vi har tagit över utredningen och det är jag som är förundersökningsledare, säger Henrik Olin, åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål till Aftonbladet på torsdagsförmiddagen.

Han kommer under dagen eller senast i morgon fredag att ta ställning till om mannen ska begäras häktad.

Även Säkerhetspolisen, Säpo, är inkopplad i ärendet.

– Det stämmer att Säkerhetspolisen har tagit över en förundersökning från polisen i region Nord, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare på Säpo.

”Det var högljutt”

En person som blev vittne till gripandet under onsdagen berättar för Aftonbladet att hen såg från sitt fönster när mannen greps.

– Det var högljutt och inte särskilt lugnt på platsen. Han såg ganska omtöcknad ut. Förmodligen för att han hade kört in i det där stenfundamentet och att airbagen utlöst.

Enligt ÖP är den aktuella bilen som mannen framförde registrerad på en egenföretagare i länet som just nu befinner sig på semester.

Företagaren bekräftar att han äger bilen och säger att den inte är anmäld stulen.

Publicerad:

LÄS VIDARE