Jobbrelaterade coronaanmälningar ökar mer

Petronella Uebel/TT

Uppdaterad 2020-04-21 | Publicerad 2020-04-20

Arbetsmiljöverket ser att antalet arbetsskador som kan kopplas till coronasmittade ökar. Arkivbild.

Arbetsmiljöverkets utökade sökning visar att anmälningarna om coronarelaterade skador och olyckor har ökat mer än vad som tidigare var känt.

Håkan Olsson, ställföreträdande generaldirektör, betonar att det är viktigt att arbetsgivarna tar frågan på allvar.

TT har tidigare berättat att anmälningarna om arbetsskador och allvarliga olyckor/tillbud där personer har smittats med covid-19, varit i kontakt med personer som varit smittade eller misstänker att de varit i kontakt med smittade, ökar snabbt. Nu har Arbetsmiljöverket gjort en utökad sökning som visar att ökningen är betydligt större än vad som tidigare rapporterats.

Sedan vecka 9 då det bara anmäldes bara ett fall har antalet anmälningar successivt ökat till 211 under vecka 16.

– I den exceptionella situation som landet är i just nu är vi på Arbetsmiljöverket inte förvånade över att det kommer in fler anmälningar. Det är en naturlig del i det här. Sedan vet vi att man jobbar intensivt på alla händer med att försöka arbeta med riskbedömningar och få fram skyddsutrustning, säger Håkan Olsson.

Pressat läge

Från vecka 9 till och med vecka 17 är det totala antalet anmälningar 491. Flest anmälningar – 114 – har gjorts inom vård- och omsorg i särskilda boendeformer för äldre. Även inom öppna sociala insatser för äldre personer är anmälningar många – 110.

I det pressade läge som uppstått inom framför allt vården och äldrevården trycker Arbetsmiljöverket på vikten av att arbetsgivare arbetar tillsammans med skyddsombud och arbetstagare ute på arbetsplatserna.

– Det är där man löser de allra flesta problemen och kan hitta lösningar så att man inte utsätter personalen eller brukarna, om det handlar om hemtjänsten, för risker, säger Olsson.

Mörkertal

En statistiker vid enheten för statistik och analys på Arbetsmiljöverket har tagit fram statistiken genom att söka efter orden corona eller covid i anmälningarna om arbetsskador och allvarliga olyckor och tillbud.

Det finns ett mörkertal i statistiken, eftersom textsökningen när det gäller anmälda arbetsskador till Försäkringskassan inte kan göras på pappersanmälningar utan endast på webbanmälningar, som utgör cirka två tredjedelar av de anmälningarna.

Rättad: I en tidigare version hade siffrorna i faktarutan inte uppdaterats.