Kritiken från utlandet: Sverige en ö i Europa

Uppdaterad 2020-03-29 | Publicerad 2020-03-28

BERLIN. I utländska medier kritiseras Sveriges strategi mot det nya coronaviruset.

Den uppfattas av många som vag och slapp.

– Den strikta linjen som man förordar i olika länder är inte hållbar, säger Folkhälsomyndighetens analyschef, Lisa Brouwers till Vetenskapsradion som svar på kritiken.

I Tysklands huvudstad Berlin är allt stängt. Bara livsmedelsbutiker och apotek har öppet. Men där släpps bara några få kunder in åt gången för att avståndet på 1,5 meter ska hållas. Utanför mataffärerna står därför folk och köar – med 1,5 meters avstånd. Stadens lekplatser är avspärrade med röd tejp och i parkerna patrullerar poliser för att se till att inga grupper är större än två personer.

Så ser det ut i Tyskland och på många håll i Europa. De flesta länder har infört kraftiga restriktioner och närmast stängt ner helt.

Alla länder utom Sverige. Detta väcker stor uppmärksamhet i utländska medier. Man undrar om svenskarna vet något som ingen annan vet eller om vi bara är aningslösa.

”Förbudssverige”

"Världen står still, men inte Sverige", "Hur länge kan Sverige hålla den liberala kursen? "Så avslappnade är Sverige inför corona". Rubrikerna är hämtade från Tysklands största dagstidningar och tv-kanaler.

"Europas udda fågel", är rubriken i brittiska Daily Mail.

"I 'Förbudssverige' är det mesta tillåtet", skriver danska Jyllands-Posten.

I tv- och tidningsreportage syns bilder på svenska dagisbarn som leker ute och glada svenskar på uteserveringar.

Tyska tidningen Die Zeit beskriver Sverige som en ö i Europa. I en artikel undrar man om regeringen i Skandinaviens största land ignorerar verkligheten. Att det är statsepidemiolog Anders Tegnell, som "oftast bär urtvättade tröjor och chinos", och inte regeringen som står i första linjen mot viruset framställs som närmast exotiskt.

Anders Tegnell.

”Baserad på rädsla”

Nu svarar Folkhälsomyndigheten på kritiken:

– Jag tror det är uttalanden som baseras på en rädsla och kanske en förhoppning om att läget ska förändras och ljusna, säger analyschefen Lisa Brouwers till SR:s Vetenskapsradion.

Den svenska strategin är att skydda utsatta grupper, i stället för att stänga ner helt på obestämd tid, menar hon.

– Jag reagerar på att man inte verkar ha tänkt särskilt långt. Att den strikta linjen som man förordar i olika länder inte är hållbar, säger Lisa Brouwers till SR och tillägger:

– Det är orimligt. Vi kan inte stänga ner ett samhälle, resor, transporter och sociala umgängen i flera år. Det går inte. Jag tror inte det är önskvärt ens. Ekonomin kollapsar långt innan.

Att Folkhälsomyndigheten ger rekommendationer i stället för att utfärda regler tycks också förvirra i utlandet. På fredagens presskonferens sa en engelsk reporter att Folkhälsomyndighetens rekommendationer inte är tillräckligt starka.

– I Sverige ser nog de flesta människor en myndighets rekommendationer som väldigt tydliga råd. Det finns en lång tradition i Sverige av att följa en myndighets rekommendationer. Vi behöver inte utfärda lagar. Varje land ska göra det som passar för dem, sa Anders Tegnell.

PODD Coronaviruset: Så hanterar människor samhällskriser

Hur hanterar vi människor egentligen samhällskrisen - och hur mår vi egentligen av att hela samhället verkar gå in i något slags stabsläge? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen