Deras smarta initiativ hyllas i sociala medier

Uppdaterad 2020-03-24 | Publicerad 2020-03-23

Köksmästaren Brian Toom på Eklundshof förbereder matlådor till Stadsmissionen.

I ett samarbete med Stadsmissionen valde Eklundshof i förra veckan att gå ut med en uppmaning till Uppsalaborna att skänka matlådor till de mest utsatta.

Responsen i sociala medier har blivit enorm.

– Vi blev lite tagna på sängen, det är så fantastiskt, säger Kajsa Bennbom Lindner, Vd för Eklundshof.

Det var i torsdags som Eklundshof gick ut i sociala medier och uppmanade de som kan att skänka en matlåda till de mest utsatta. I korthet går uppmaningen ut på att man swishar 65 kronor, så fixar Eklundshof matlådan och levererar den till Stadsmissionen.

Och responsen från Uppsalaborna har blivit större än vad man vågade hoppas på.

– Senast jag såg hade inlägget delats över 160 gånger och nått över 25 000 personer, och redan i helgen hade Uppsalaborna skänkt närmare 500 måltider. Jag är helt mållös – och glad, säger Kajsa Bennbom Lindner, Vd för Eklundshof som redan i fredags kunde leverera de första matlådorna.

– Vi kommer att portionera ut måltiderna under de kommande två veckorna, och i fredags lämnade vi över de första. Stadsmissionen är väldigt tacksamma för det här, i kristider drabbas de mest utsatta extra hårt.

Vad säger du om engagemanget från de som swishat pengar?
– Bara det att man tar sig tid att läsa och dela inlägget är stort. Det är fantastiskt att se hur en kris tar fram det bästa ur människor. Vissa har swishat för tio måltider direkt, det är helt otroligt.

Kajsa Bennbom Lindner, Vd för Eklundshof.

Måltider till vårdpersonal

Efter succén med måltiderna ser nu den smarta satsningen ut att utökas, och då kan vårdpersonalen stå på tur.

– Vi har diskuterat om vi ska göra något liknande till all vårdpersonal som just nu sliter enormt för att vi andra ska kunna hålla oss friska. De behöver ju också få äta.

Hur har ni på Eklundshof drabbats av den här krisen?
– Vår största inkomstkälla är alla konferensgäster. Just nu har vi inga alls, så det är klart att det påverkar oss väldigt mycket. Många av våra anställda har blivit korttidspermitterade, fortsätter Kajsa Bennbom Lindner.

”Älskar att ta hand om människor”

För Eklundshof innebär inte matlådorna någon större inkomst, men det ser till att hålla verksamheten igång.

– De pengar som swishas in går till råvaror och en del andra utgifter, så vi går i princip plus/minus noll på det här.

Hur kom ni kom den här idén?
– Vi jobbar med service och älskar att ta hand om människor. Nu hade vi inga människor att ta hand om, därför satte vi oss ned och började diskutera vad vi kunde göra, och då kom vi på den här idén med Stadsmissionen som vi redan hade ett samarbete med sedan tidigare.

Tror du att fler tar efter?
– Jag hoppas det. Det är så härligt att se alla fina initiativ, och då menar jag inte bara vårt. Det är lite synd bara att det ska krävas en kris för att folk ska vakna upp.