Löfven: Hoppas verkligen mordet får en lösning

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Statsminister Stefan Löfven (S) lägger blommor vid Olof Palmes minnesmärke i Kyrkparken i Östersund, 34 år efter mordet.
Foto: Sandra Lee Pettersson
Statsminister Stefan Löfven (S) lägger blommor vid Olof Palmes minnesmärke i Kyrkparken i Östersund, 34 år efter mordet.

Åklagaren tror sig inom fem månader kunna presentera vem som är ansvarig för mordet på Olof Palme. Statsminister Stefan Löfven (S) hoppas innerligt att brottet klaras upp.

– Det är ett sår i Sverige kvar i och med att vi inte vet vad som hände.

På dagen 34 år efter det att Olof Palme sköts till döds på Sveavägen i Stockholm besökte statsminister Stefan Löfven Olof Palmes minnesmärke i centrala Östersund. Det var här i Östersund som Olof Palme gjorde sitt sista offentliga framträdande som statsminister, fyra dagar innan han mördades den 28 februari 1986.

Inför ett mindre medieuppbåd placerade Löfven, som just nu är på resa i Jämtland, en bukett med rosor vid minnesmärket och stod sedan en stund i tystnad, denna kyliga fredagsmorgon i Kyrkparken i Östersund.

– Jag konstaterade i går att här i Jämtland började hans partiledarbana och statsministerbana eftersom han var i Storlien och enligt berättelsen blev övertalad under den här skidresan att kandidera, säger Löfven.

Tro på demokrati

Olof Palme var en stor inspirationskälla som betydde "oerhört mycket" för Löfven, som under 1970-talet bildade en SSU-klubb i Ådalen. Det inrikespolitiska engagemanget hos Palme var stort men särskilt den internationella kampen för fred, mot apartheid och mot Vietnamkriget gjorde starka avtryck på Sveriges nuvarande statsminister.

– Han är fortfarande så betydelsefull, fortfarande så spelas hans tal upp och jag har hört att ungdomar sitter och lyssnar på hans tal. Hans sätt att visa att vi måste engagera oss, att med engagemanget kan också förändring komma, hans bergfasta tro på demokratin och engagemanget.

"Ett sår i Sverige"

Mordnatten minns Stefan Löfven med klarhet.

– O ja, jag kommer mycket väl ihåg det. Jag tror alla som då var någorlunda vuxna kommer ihåg det. Jag var i Stockholm då, jag bodde inte där permanent, men jag vakande upp till de här nyheterna och det var så overkligt, så fruktansvärt overkligt. Jag åkte in till city och gick upp till Sveavägen och det var en tragisk dag.

Nyligen meddelade åklagaren Krister Petersson, som sedan 2017 leder mordutredningen, att han inom fem månader tänker åtala en person eller lägga ned förundersökningen. Han är positiv till kunna att presentera vem som är ansvarig för mordet på Olof Palme. 34 år efter dådet på Sveavägen önskar Stefan Löfven ett avslut.

– Jag hoppas ju verkligen det. Framför allt för familjen, naturligtvis, men också för hela landet för det är ett sår i Sverige kvar i och med att vi inte vet vad det var som hände. Så jag hoppas verkligen det.

PODD Allt om nya uppgifterna i Palmeutredningen

I podden Aftonbladet Daily pratar vi med Lena Mellin och Oisín Cantwell om de nya uppgifterna som kanske kan lösa mordgåtan efter 34 år.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE