Italienska expertens coronavarning till Sverige: ”Utöka testerna”

Uppdaterad 2020-02-28 | Publicerad 2020-02-27

MILANO. Coronautbrottet har lamslagit norra Italien och viruset har snabbt spridit sig till andra länder i Europa, bland dem Sverige.

Då uppmanar en italiensk virusexpert oss att testa fler.

– Den viktigaste lärdomen från Italien är att viruset kan finnas där utan att man har någon aning om det, säger professor Roberto Burioni.

Coronautbrottet har den senaste veckan lamslagit norra Italien och spridit sig därifrån till flera andra europeiska länder.

En man i 30-årsåldern vårdas på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg efter att ha smittats på en resa i Italien och enligt läkare kan ett fyrtiotal personer ha exponerats för mannens virus. På torsdagen upptäcktes ytterligare fem fall i Sverige och statsminister Stefan Löfven har kallat in krishanteringsrådet för att hålla koll på smittan.

Roberto Burioni, en professor i biologi och virologi som blivit en välkänd mediapersonlighet i Italien och som har en halv miljon följare på Facebook, varnar Sverige för riskerna med att inte testa tillräckligt många i tid.

– Det viktigaste som andra länder kan lära sig från det som hänt i Italien är att viruset kan finnas där utan att man har någon aning om det, säger han.

– För en vecka sedan hade vi knappt någon data om viruset i Italien. Vi hade bara haft tre fall och det var från folk som kommit utifrån. Men faktum är att det handlade om fel information från myndigheternas håll eftersom viruset var här redan då och spreds. Det tog för lång tid innan vi började kolla folk.

”Fokuserade för mycket på Kina”

Burioni släppte på onsdagen boken ”Virus, den stora utmaningen. Från coronaviruset till pesten: Hur vetenskapen kan rädda mänskligheten”. Den handlar om virusspridning och han hade skrivit på den sedan i maj i fjol men bad i januari sin förläggare att skynda på släppet när han såg vad som höll på att hända i världen.

– Information är det bästa vaccinet mot denna smitta, säger han.

Burioni säger att han tidigt trott att det även skulle finnas coronadrabbade utan symtom.

– Vi fokuserade för mycket på vem som haft kontakt med Kina, säger han.

– Min rekommendation skulle vara att utöka testerna för coronaviruset till alla som kommer in på sjukhuset eller till akutmottagningen med andningsproblem oavsett om de varit i kontakt med någon som varit i Kina eller inte.

– Jag förstår att det innebär att man får göra en massa tester men de kostar inte så mycket pengar och är inte svåra eftersom man bara tar salivprov från patientens mun. Och just nu är det inte läge att vara snål för det går ju inte ens att tänka sig vilka skador samhället får av detta utbrott.

”Kommer vara katastrof i veckor”

Giovanni Pravetoni kan tänka sig. Han är områdeschef för Carlsberg i Milano och jobbar med restauranger och barer över hela den coronakrisande staden. Utbrottet har fått invånarna att stanna hemma och barer har tvingats stänga klockan 18 – vilket blev en ekonomisk katastrof för honom och hans kollegor.

– Direktiven kom i söndags, så veckans tre första dagar var ingen ute alls. De flesta kontorsanställda jobbade hemifrån och de flesta turisterna hade plötsligt försvunnit. Det var fruktansvärt, säger Pravetoni.

– Det kommer att vara en katastrof i några veckor till eftersom detta fortsätter att växa varje dag.

På torsdagen steg dödstalet i Italien till 14 och antalet smittade till över 500. Trots det så ändrade Milano stad samtidigt sina direktiv. Nu får barer ha öppet efter klockan 18, men bara med bordsservering.

Giovanni Pravetoni.

– Men det kvittar. När man går ut på kvällen är det ingen här ändå. Milano är ju känt för att vara en stad full av rörelse men de senaste dagarna har det varit en spökstad. Det är lite lustigt när man tänker på det, men för oss har det varit en total katastrof, säger Giovanni Pravetoni.

”Bara nonsens”

Han hoppas att svenska myndigheter inte kommer att ta till samma åtgärder mot virusspridningen.

– Nej, det är ju ett virus. Det är ju inte som att det slutar finnas bara för att vi stänger barerna, säger han.

– Känner man sig sjuk, stanna hemma eller gå till sjukhuset. Men att stänga ner all verksamhet är inte svaret. De har ju låtit oss ha öppet till klockan 18 innan – arbetar viruset bara på kvällstid? Det är bara nonsens. Och barer i Italien har ju också öppet på morgonen och vid lunchtid.

Kan man förbereda sig på någonting sådant här?

– Nej, vi var inte förberedda. Det enda jag kan säga är väl att barägare borde ha lite pengar undanstoppade. Det kan vara till en tsunami eller en jordbävning eller ett virus. Men annars går det inte att förbereda sig.

Uppmanar till lugn i Sverige

Studenterna Chiara Plevani, 18, och Bianca Predolin, 18, sitter på en uteservering och dricker kaffe. Skolan har stängt och de vet varken när de kommer att kunna gå tillbaka eller om deras sista gymnasieprov senare i vår kommer att hållas på utsatta datum. Men att barerna sakta öppnar gör att det känns som att livet snart kan återgå till det normala.

– Jag tycker att myndigheterna har hanterat det rätt som stängt ner platser där folk rör sig ute men det borde funnits mer information eftersom folk varit alldeles för oroliga, säger Bianca.

Chiara Plevani och Bianca Predolin.

Hon tycker att italienarna reagerat för panikartat på utbrottet – och uppmanar svenskarna till lugn.

– Det är klart att alla borde ta det på allvar men inte få panik som man fått här. Man har ju sett bilder från butikerna i söndags där det såg ut som ett världskrig. Folk slogs om vatten, pasta, och ris och det är ju en total överreaktion.

”Lita på vetenskapen”

Federico Pirovano, 29, håller med.

– Regeringen har skött detta rätt men bland folket var det för många som reagerade i panik. Folk bär ju till exempel mask trots att det inte hjälper om man inte själv är sjuk.

– Jag skulle uppmana svenskarna att lita på vetenskapen – för det är de som vet bäst – och på regeringen. Detta virus kommer att gå runt – vi är en globaliserad värld – så gör bara de mest nödvändiga ändringar i din vardag och ha koll på vilka källor du får information från.

Federico Pirovano.

PODD Hur stor är risken att coronaviruset utvecklas till en pandemi?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med professor Björn Olsen om vilka konsekvenser det kan få om coronaviruset utvecklas till en pandemi.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen