Advokaternas strid om giftmordet: ”Klassiskt Agatha Christie-mål”

54-åriga kvinnan misstänks ha mördat sambon med cyanid

Publicerad 2019-05-09

Nu inleds rättegången mot ”kulturkvinnan” i Norrtälje som misstänks ha giftmördat sin sambo.

Målsägandebiträdet Thomas Bodström är redan säker på en fällande dom – trots att åklagaren beskriver ärendet som ett indiciemål där främst omständigheter ska binda kvinnan till brottet.

– Thomas uttalanden är rent effektsökeri, säger kvinnans advokat Björn Hurtig.

Mannen, som var i 55-årsåldern, hann både begravas och sörjas av anhöriga innan polisutredningen tog fart.

Men efter att anhöriga – med hjälp av ett försäkringsbolag – fått till stånd en andra undersökning av blod från den döde mannen omkullkastades allt.

I lårblod som tagits i samband med obduktionen av mannen påträffades ”höga halter” av det högpotenta giftet cyanid.

I dag inleds rättegången i det unika målet där en 54-årig kvinna står åtalad för att ha giftmördat sin sambo.

”Ett indiciemål”

Inför rättegången står det klart att utgången i målet är oviss.

– Det här är det klassiska Agatha Christie-målet, säger Björn Hurtig, kvinnans försvarsadvokat, och påpekar hur svårt det är att bevisa giftmord:

– Det är inte helt lätt att styrka förgiftning och då blir det ofta en massa kringbevisning som jag tycker är perifer och nästan får till syfte att chikanera den misstänkte.

Aftonbladet rapporterar direkt från rättegången mot den 54-åriga kvinnan som misstänks ha giftmördat sin sambo.

  • John Granlund
    9 maj 2019

    Åklagaren fortsätter nu efter paus med att spela upp ett inspelat möte mellan den 54-åriga kvinnan och de anhöriga några dagar efter dödskvällen. I inspelningen går de igenom praktiska saker och de anhöriga frågar ut 54-åringen om vad om egentligen hände under dödskvällen. Inspelningen är 1 timme och 15 minuter lång och vi tar en paus i direktrapporteringen.

  • John Granlund
    9 maj 2019

    Åklagaren spelar nu upp ett telefonsamtal från ett par dagar efter dödsfallet mellan grannen och en anhörig till guldsmeden där grannen berättar om sina upplevelser.

    – Det var jätteförvånande att han sitter med henne (54-åringen) och plötsligt blir så här stupfull att han somnar framåtstupa på bordet, säger grannen.

  • John Granlund
    9 maj 2019

    Åklagaren hävdar att den 54-åriga kvinnan började stjäla saker ur sommarhuset redan på måndagen, dagen efter mordnatten.

    – Hon tar en tv, elcykel, träningsredskap och däck, säger åklagaren.

  • John Granlund
    9 maj 2019

    Åklagaren pekar också på att verksamheten på guldsmedens telefon under kvällen visar att hon varit inne hos honom medan han var döende.

    - Hon tog telefonen de facto ifrån honom medan han ännu inte var död, säger åklagaren.

    Åklagaren hävdar också att hon stulit hans förlovningsring och klocka i samma veva, för de fanns inte på honom när läkarna anlände.

  • John Granlund
    9 maj 2019

    På natten klockan 4.15 gör den 54-åriga kvinnan en anteckning på sin telefon: ”XX död 19.00-20.00”.

    Från sin macbook skickar kvinnan ett mejl klockan 4.27 till sin halvsyster i hemlandet. I mejlet skriver kvinnan:

    ”Här är klockan 4.25 på morgonen och för exakt 8 timmar sedan gick XX bort. Drycken förde honom till döden. Han drack så mycket att hjärtat svek honom. Vi hade många planer men det gick inte att göra något”.

    - Både kalenderanteckningen och mejlet, där menar jag hur vet hon at han dog 20.25 som det blir om hon inte har varit inne i sovrummet? Och har hon varit inne i sovrummet, varför larmar hon inte tidigare än 23 då hon ringer grannarna? frågar åklagaren.

Åklagare Madeleine Pettersson säger att bevisningen i målet handlar om omständigheter före, under och efter dödskvällen. Bland annat har kvinnan googlat på ”giftmord” före mordet. Åklagaren har också kallat vittnen som beskriver hur kvinnan ska ha agerat bedrägligt gentemot tidigare partners.

– Det är ett indiciemål men det är är många omständigheter som pekar på henne, har Madeleine Pettersson tidigare sagt till Aftonbladet.

En aktör som är mer tvärsäker på utgången är målsägandebiträdet Thomas Bodström som företräder den döde mannens anhöriga.

”Kusligt likt”

Bodström drar paralleller till den så kallade Arbogakvinnan Johanna Möller som dömdes för mord på sin pappa, mordförsök på sin mamma och anstiftan till mord på sin tidigare make. Han pekar på att åklagarna i båda fallen hävdat att motiven varit ekonomiska. Dessutom var det i båda fallen försäkringsbolaget If som såg till att en polisutredning inleddes.

– Det är kusligt likt Arbogafallet i det att det handlar om ett väldigt förslaget mord som skulle döljas genom att få det att se ut som en olycka, samt att man hänsynslöst försöker komma åt den andres pengar, säger Thomas Bodström, som själv skrivit en bok om Arbogafallet.

Kvinnans försvarsadvokat Björn Hurtig är mycket kritisk till att Thomas Bodström, tidigare justitieminister, redan innan rättegången börjat, går ut så tydligt i skuldfrågan.

– Det är ingenting annat än effektsökeri från Bodströms sida och det finns en regel inom Advokatsamfundet som säger att man inte får förtala motståndaren, säger han.

”Var snäll mot henne”

Enligt åtalet har den 54-åriga kvinnan, efter mordet som hon anklagas för, bland även ha stulit smycken, klockor, mobiltelefon, en tv-apparat, träningsredskap, bildäck, dyrbara pennor, möbler, tavlor, en elcykel och en container.

Om detta säger försvarsadvokaten:

– Det är märkligt att både åklagaren och en så erfaren advokat som Thomas Bodström säger de sakerna. Varför skulle hon såga av den gren som hon sitter på? De hade det bra ihop och han var snäll mot henne, skulle hon döda honom för några klockors skull? Vi pratar ju inte om några miljoner kronor här, säger Björn Hurtig.

Rättegången mot kulturkvinnan i Norrtälje tingsrätt väntas pågå under åtta dagar.