Advokaternas strid om giftmordet: ”Klassiskt Agatha Christie-mål”

54-åriga kvinnan misstänks ha mördat sambon med cyanid

Av: John Granlund

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu inleds rättegången mot ”kulturkvinnan” i Norrtälje som misstänks ha giftmördat sin sambo.

Målsägandebiträdet Thomas Bodström är redan säker på en fällande dom – trots att åklagaren beskriver ärendet som ett indiciemål där främst omständigheter ska binda kvinnan till brottet.

– Thomas uttalanden är rent effektsökeri, säger kvinnans advokat Björn Hurtig.

Mannen, som var i 55-årsåldern, hann både begravas och sörjas av anhöriga innan polisutredningen tog fart.

Men efter att anhöriga – med hjälp av ett försäkringsbolag – fått till stånd en andra undersökning av blod från den döde mannen omkullkastades allt.

I lårblod som tagits i samband med obduktionen av mannen påträffades ”höga halter” av det högpotenta giftet cyanid.

I dag inleds rättegången i det unika målet där en 54-årig kvinna står åtalad för att ha giftmördat sin sambo.

”Ett indiciemål”

Inför rättegången står det klart att utgången i målet är oviss.

– Det här är det klassiska Agatha Christie-målet, säger Björn Hurtig, kvinnans försvarsadvokat, och påpekar hur svårt det är att bevisa giftmord:

– Det är inte helt lätt att styrka förgiftning och då blir det ofta en massa kringbevisning som jag tycker är perifer och nästan får till syfte att chikanera den misstänkte.

Laddar Live Upplevelse

Åklagare Madeleine Pettersson säger att bevisningen i målet handlar om omständigheter före, under och efter dödskvällen. Bland annat har kvinnan googlat på ”giftmord” före mordet. Åklagaren har också kallat vittnen som beskriver hur kvinnan ska ha agerat bedrägligt gentemot tidigare partners.

– Det är ett indiciemål men det är är många omständigheter som pekar på henne, har Madeleine Pettersson tidigare sagt till Aftonbladet.

En aktör som är mer tvärsäker på utgången är målsägandebiträdet Thomas Bodström som företräder den döde mannens anhöriga.

1 av 5 | Foto: Robin Lorentz-Allard
Idag inleds rättegången mot ”kulturkvinnan” som misstänks ha giftmördat sin sambo.

”Kusligt likt”

Bodström drar paralleller till den så kallade Arbogakvinnan Johanna Möller som dömdes för mord på sin pappa, mordförsök på sin mamma och anstiftan till mord på sin tidigare make. Han pekar på att åklagarna i båda fallen hävdat att motiven varit ekonomiska. Dessutom var det i båda fallen försäkringsbolaget If som såg till att en polisutredning inleddes.

– Det är kusligt likt Arbogafallet i det att det handlar om ett väldigt förslaget mord som skulle döljas genom att få det att se ut som en olycka, samt att man hänsynslöst försöker komma åt den andres pengar, säger Thomas Bodström, som själv skrivit en bok om Arbogafallet.

1 av 2 | Foto: Robin Lorentz-Allard
Åklagare Madeleine Pettersson

Kvinnans försvarsadvokat Björn Hurtig är mycket kritisk till att Thomas Bodström, tidigare justitieminister, redan innan rättegången börjat, går ut så tydligt i skuldfrågan.

– Det är ingenting annat än effektsökeri från Bodströms sida och det finns en regel inom Advokatsamfundet som säger att man inte får förtala motståndaren, säger han.

”Var snäll mot henne”

Enligt åtalet har den 54-åriga kvinnan, efter mordet som hon anklagas för, bland även ha stulit smycken, klockor, mobiltelefon, en tv-apparat, träningsredskap, bildäck, dyrbara pennor, möbler, tavlor, en elcykel och en container.

Om detta säger försvarsadvokaten:

– Det är märkligt att både åklagaren och en så erfaren advokat som Thomas Bodström säger de sakerna. Varför skulle hon såga av den gren som hon sitter på? De hade det bra ihop och han var snäll mot henne, skulle hon döda honom för några klockors skull? Vi pratar ju inte om några miljoner kronor här, säger Björn Hurtig.

Rättegången mot kulturkvinnan i Norrtälje tingsrätt väntas pågå under åtta dagar.

Publicerad:

LÄS VIDARE