Nytt spanskt konstfiasko – nu kräver experter lagändring

Publicerad 2020-06-24

Vissa saker bör man lämna åt experterna.

Det fick en spansk konstsamlare erfara när hans tavla totalförstördes efter en amatörmässig restaurering.

Nu sätter konstkännare ner foten – och kräver en lagändring.

Originalmålningen av Jungfru Maria (till vänster). Och de två försöken till att få målningen att likna originalet.

Incidenten, som gäller en tidig 1900-talskopia av barockmålaren Bartolomé Esteban Murillo, har fått konstexperter i Spanien att gå i taket.

En privat konstsamlare i Valencia gick nyligen till en möbelrestaurerare för att få tavlan föreställande Jungfru Maria tillsnyggad, skriver Guardian.

För jobbet betalade han 1 200 euro. Men det gick inte som planerat.

Trots två försök att få målningen att likna originalet var Marias ansikte till slut oigenkännligt.

80-åring förstörde Jesustavla

Snedsteget är inte det första när det gäller spansk konstrestaurering. För åtta år sedan beslöt sig en 80-årig kvinna spontant för att fräscha upp kyrkmålningen ”Ecco Homo” – och totalförstörde den spanska klassikern. Händelsen blev en världsnyhet och den nya versionen blev känd som ”Apjesus”.

Förra året fick en bildlärare i norra Spanien i uppdrag att renovera en träskulptur från 1500-talet. Något som fick den avbildade krigaren att mer likna Tintin eller en leksak, enligt BBC.

”Amatörer som förstör saker”

Och nu får det räcka, menar spanska konstexperter. I ett uttalande kallar spanska konservator- och restaureringsförbundet ACRE den senaste händelsen för ”vandalism”.

– Jag tror inte att den här personen, eller de här personerna, ska kallas restauratörer. Låt oss vara ärliga: de är amatörer som förstör saker, säger Fernando Carrera, tidigare ordförande för ACRE.

Han menar att det behövs en lagändring som förhindrar att den här sortens ”hobbyrestauratörer” fortsätter förstöra landets kulturarv.

– Vi ser den här typen av saker hända igen och igen, och det fortsätter ske, säger han.

Ägaren av tavlan säger till spanska El País att han är ”förkrossad” efter händelsen och att han kontaktat en specialist som ska undersöka om tavlan kan återställas.

Kyrkmålningen ”Ecco Homo” som blev förstörd för åtta år sedan.

Följ ämnen i artikeln