Uppges ha skickat hem dement kvinna ensam

Publicerad:
Ett klagomål har nu skickats in till Inspektionen för vård och omsorg.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Ett klagomål har nu skickats in till Inspektionen för vård och omsorg.

NYHETER

Skånes universitetssjukhus har anmälts till IVO.

Enligt anmälaren skickades en dement kvinna hem ensam från sjukhuset.

Bara timmar efteråt avled hon.

I mitten av juni vårdades en kvinna i 90-årsåldern på Skånes universitetssjukhus (SUS) i Malmö för lunginflammation. Under tiden på SUS konstaterades det att kvinnan var döende.

Anhöriga till kvinnan bad om att hon skulle få tillbringa sin sista tid på sjukhuset, men enligt det klagomål som skickats in till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) fattade SUS ett helt annat beslut.

För trots att sjukhuset hade fått information om att kvinnan på grund av sin demens skulle ha liggande transport med ledsagare uppger anhöriga att kvinnan satts ensam i en taxi och körts till det boende där hon levde.

”Förkortade hennes liv avsevärt”

Mindre än tre timmar efter det att kvinnan lämnat sjukhuset avled hon och enligt den anmälan som anhöriga upprättat avled hon under ”mycket traumatiska omständigheter”.

”Ni kan säkert tänka er hur denna skräckfärd påverkade henne negativt och förkortade hennes liv avsevärt”, står det bland annat i anmälan.

Carina Wahlgren, områdeschef inom akutsjukvård och intermedicin på SUS, hänvisar till den utredning som nu pågår.

Fåordiga under utredning

”Vi beklagar det som har inträffat. Det pågår en utredning i ärendet för att klargöra vad som har hänt och om vi brustit i vården av den här patienten. Innan utredningen är klar kommer vi inte kunna ge några fler kommentarer”, skriver hon i ett mejl.

I den anmälan som gjorts till IVO anser anhöriga att de borde fått kunskap om hälsotillståndet tidigare och att kvinnan borde ha fått stanna kvar på SUS.

Om hon tvunget skulle transporteras tillbaka till sitt boende menar anhöriga att sjukhuspersonal borde ha läst handlingarna tydligare, så att de inte skickat iväg henne själv.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE