Sverige har nu högst dödlighet i världen i covid-19

Publicerad 2020-05-21

Sverige har nu högst dödlighet i världen i covid-19, enligt University of Oxford.

Förre statsepidemiologen Johan Giesecke och statsvetaren Bo Rothstein drar helt olika slutsatser av siffrorna.

– Katastrof, säger Rothstein, medan Giesecke anser att Sverige gjort allt rätt.

Dag för dag följer University of Oxford och den ideella organisationen Global Change Data Lab dödstalen i covid-19 per miljon invånare, och publicerar resultaten på sajten Our World in Data.

De senaste tre dagarna – det vill säga 18, 19 och 20 maj – var de svenska dödstalen högst i världen, sett till genomsnittet de senaste sju dagarna.

I maj har Sverige stadigt närmat sig tätpositionen. Från första till nionde maj låg vi stadigt mellan fjärde och femte plats. Den 14 maj hamnade vi i topp för första gången, och sedan dess har Sverige varit värst drabbat fem dagar: 14, 15, 18, 19 och 20 maj.

Den 20 maj hade Sverige haft 6,1 döda per miljon invånare i genomsnitt de senaste sju dagarna, mot 5,6 döda för det näst värst drabbade landet, Storbritannien.

University of Oxfords och Global Change Data Labs siffror grundar sig på European Centre for Disease Prevention and Controls rapportering av covid-19-döda i världen.

Bo Rothstein, statsvetare.

”Detta är naturligtvis katastrof”

Bo Rothstein, professor i statsvetenskap, kommenterar siffrorna:

– Detta är naturligtvis katastrof. Jag följer de här siffrorna väldigt noga dag för dag, och jag blev väldigt överraskad när jag såg att de tidigare svårt drabbade länderna Italien, Spanien, Frankrike, Holland, Belgien sjönk dramatiskt, men inte Sverige.

– Svenskarna har haft en missriktad nationalism, man har sett detta som ett slags landskamp, och då ska man heja på hemmalaget, ”Sverige är alltid bäst”. Men detta handlar ju om att en förfärlig massa äldre och sköra personer har strukit med, förmodligen helt i onödan.

Folkhälsomyndighetens och regeringens argument har ju länge varit att slutresultatet kan man inte bedöma förrän om ett eller två år, om man stänger ner hela samhället kommer folk dö av andra orsaker?

– Jag tror inte alls att en nedstängning hade varit bättre. Av det enkla skälet att de länder som har stängt ner väldigt mycket har inte lyckats bättre än Sverige. Jag följer siffrorna regionalt även i Italien, Frankrike och England, och det är enormt stora regionala variationer. Neapel och Rom har kanske en tjugondel avlidna mot Milano. I Sverige är det förmodligen tio gånger så många avlidna i Stockholm som i Skåne.  Så ser det ut över hela världen.

– Hela diskussionen om den nationella politiken är missriktad. Vad som har klappat ihop – och det är ju en generalihopklappning – det är skyddet av de gamla och sköra, säger Rothstein.

Johan Giesecke, tidigare Sveriges statsepidemiolog.

”Tror fortfarande Sverige har gjort rätt”

Johan Giesecke, som var statsepidemiolog 1995–2005, kommenterar siffrorna från University of Oxford:

– Du har säkert läst rätt.

Vad drar du för slutsats av siffrorna?

– Jag vet inte om jag drar så mycket slutsatser.

Du tänker inte något om Sveriges hantering av coronapandemin utifrån de aktuella dödlighetssiffrorna?

– Nej, jag tror fortfarande vi har gjort rätt.

Trots att sannolikheten att dö i covid-19 är högst i världen just nu i Sverige?

– En viktig grej man ska tänka på är hur dödligheten mäts i olika länder. Jag tror man ska vara försiktig med att dra alltför stora växlar på enskilda resultat. Det visade sig till exempel för några veckor sedan att Holland inte hade redovisat sina dödsfall på äldreboenden på hela tiden.

Men man ser ju en väldigt tydlig utveckling. Sverige klättrar stadigt uppåt under hela maj. Vi är på fjärde, femte plats på listan de tio första dagarna, och på slutet har vi legat i topp fem av tio dagar?

– Ja, men jag tror fortfarande man ska sätta stora frågetecken för den här statistiken. Vitryssland redovisar till exempel 100–200 fall eller något i den stilen, och de har också kört helt öppet. De har inte haft någon lockdown över huvud taget, inte ens en mjuk som i Sverige. Nej, det är en väldig osäkerhet i de här siffrorna, det är min slutsats, säger Giesecke.

PODD Corona - så fattar man beslut under stor osäkerhet

Under coronapandemin är det mycket som har varit osäkert - vi vet varken hur dödligt viruset är eller hur vi bäst stoppar smittspridningen. Trots att vi saknar grundläggande fakta så behöver våra myndigheter och politiker välja väg och bestämma hur vi ska hantera viruset. I det här avsnittet pratar vi om hur man kan resonera när man ska fatta beslut, trots stor osäkerhet. Gäst i avsnittet är Karim Jebari, programledare är Marcus Ulvsand.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen