Bedragare drar nytta av rädslan för coronaviruset

Av: Magnus Jansson Klarin

Publicerad:
Uppdaterad:
Bedragare drar nytta av rädslan för coronaviruset.
Foto: Johan Nilsson / Fredrik Persson / TT
Bedragare drar nytta av rädslan för coronaviruset.

En kvinna i 80-årsåldern har utsatt för ett fräckt bedrägeriförsök av en man som utgav sig för att jobba för Folkhälsomyndigheten.

– En gärningsman ringer och säger att kvinnan ska ha kommit i kontakt med en bekräftat smittad person, och begär att hon ska legitimera sig med bankdosa, säger Jonas Eronen, polisens presstalesperson.

Polisen går nu ut med en skarp varning för bedragare som drar nytta av coronaviruset för att utsätta äldre personer för bedrägerier.

På måndagskvällen fick en kvinna i 80-års åldern ett samtal från en man som utgav sig för att jobba för Folkhälsomyndigheten, och att han jobbade med att spåra smitta.

– Det handlar om en kvinna i 80-års ålder som är hemmahörandes i Knivsta. En gärningsman ringer och säger att kvinnan ska ha kommit i kontakt med en bekräftat smittad person. Han berättar att de behöver skicka viss utrustning till henne, bland annat en ansiktsmask, och begär då att hon ska legitimera sig med bankdosa. Hon har dock ingen bankdosa, och det hela slutar med ett försök till bedrägeri, säger Jonas Eronen, polisens presstalesperson.

– Det är så lågt att man försöker utnyttja en person på det här sättet. Dels i den situation som vi alla befinner oss i, men också att man gör det mot äldre personer. Jag saknar ord faktiskt, det är mycket fräcka metoder.

Foto: Janerik Henriksson / TT
En kvinna i Knivsta utsattes för ett fräckt bedrägeriförsök.

Polisen varnar för liknande bedrägerier

Bedrägerier av det slaget där en person uppmanas att identifiera sig med hjälp av bankid, eller sin bankdosa, är inget nytt för polisen.

– Den här typen av bedrägerier är tyvärr ganska vanliga. Det som inte är lika vanligt är att man väljer att använda sig av, i det här fallet coronaviruset, för att genomföra bedrägeriet. Vi vet om att det har hänt tidigare, bland annat i Stockholm, och nu har alltså vi också drabbats av ett fall. Sedan får vi se om det här är början på något större, säger Jonas Eronen som nu vill varna allmänheten.

– Vi har gått ut med varningar tidigare, men det kan vara på sin plats att påminna om detta. Hjälp gärna dina äldre anhöriga och påminn dem om att inte användas sitt bankid när någon okänd ringer upp och ber dem logga in med bankid eller bankdosa. En myndighet skulle aldrig ringa upp en person och be dem att legitimera sig.

Är det något speciellt man bör se upp med?
– De personer som gör det här, ringer äldre, har en förmåga att låta väldigt övertygande och trevliga i telefonen.

Vad vet ni om den här gärningsmannen?
– Det här bedrägeriförsöket inträffade någon gång vid 19-tiden på måndagskvällen, och gärningspersonen är fortsatt okänd. Mer detaljer än så har jag inte i dagsläget.

PODD Corona – det kan vi lära från tidigare pandemier

I dagens avsnitt av Aftonbladet Daily blickar vi bakåt mot tidigare pandemier och frågar oss om de kan lära oss något om hur vi ska hantera coronaviruset. Gäst är Fredrik Elg.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

Storsäljare

Uppsala

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE