Nu ska USA:s husdjur skyddas mot corona

TT

Publicerad 2020-06-17

En dvärgpinscher och en siameskatt. Arkivbild.

Vi har lärt oss att hålla avstånd, undvika folksamlingar och isolera oss om vi blir sjuka i covid-19.

Nu är det husdjurens tur. Amerikanska läkemedelsverket har släppt en informationsfilm med handfasta tips för att skydda de små älsklingarna.

"För tillfället anses risken låg för att husdjur sprider coronaviruset som orsakar covid-19 hos människor, men det verkar som att människor kan sprida viruset till djur" säger rösten i informationsfilmen från amerikanska läkemedelsverket och fortsätter:

"Preliminära studier visar att katter och tam-illrar löper större risk att smittas med viruset än hundar".

Filmen varvar gulliga bilder på katter och hundar med handfasta tips på hur djuren ska skyddas. Bland dem finns rådet att inte låta sitt husdjur interagera med personer utanför hushållet, att inte släppa katter utomhus, att koppla hundar vid promenader och då hålla dem minst två meter från andra människor, och att inte ta hundar till hundparker eller platser med trängsel.

"Undvik direktkontakt med ditt husdjur om du är sjuk, och låt någon annan ta hand om det till dess att du är frisk om det är möjligt. Om det inte är möjligt, bär munskydd och tvätta händerna före och efter det att du interagerar med ditt husdjur", avslutar berättarrösten.