Kina och rasism i laddat möte med USA

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2020-06-15

USA:s utrikesminister Mike Pompeo var med på länk när EU:s utrikesministrar höll webbmöte under måndagseftermiddagen. Arkivfoto.

Nära, men inte i allt, är vad EU siktar på i den allt mer komplicerade relationen till USA.

Kina och Mellanöstern dominerade i måndagens samtal mellan båda sidors utrikesministrar.

Relationen mellan EU och USA brukar kallas för den "transatlantiska länken", med tanke på det nära förhållandet mellan Washington och framför allt Västeuropa sedan andra världskriget.

Och den länken är fortsatt viktig, även om många européer är starkt skeptiska till USA:s nuvarande president Donald Trump.

– Vi är inte eniga om allt, men vi är mer förpliktigade än någonsin till det här samarbetet, säger EU:s utrikeschef Josep Borrell sedan han och medlemsländernas utrikesministrar samtalat med amerikanske motparten Mike Pompeo via videolänk på måndagseftermiddagen.

Tog upp rasismen

Pompeo ägnade mycket av mötet åt USA:s syn på Kina. Från EU:s sida framfördes samtidigt oro för läget i Mellanöstern och Israels planer på att annektera bosättningar på ockuperad palestinsk mark.

– I stort sett alla inlägg handlade om hur oroliga vi är för en annektering av Västbanken, både för att det är ett brott mot folkrätten, men också för att det är ett hot mot den regionala stabiliteten och tvåstatslösningen. Samtidigt underströk vi att Israels säkerhet är en väldigt viktig parameter i det här, berättar utrikesminister Ann Linde (S) på en pressträff efteråt.

De nordiska länderna tog dessutom gemensamt upp följderna av amerikanske George Floyds död under ett polisingripande i Minneapolis och den debatt om rasism som sedan dess rasat i stora delar av världen.

– Det hade känts konstigt att ha en diskussion direkt med Pompeo utan att ta upp den här frågan, säger Linde.

Något direkt svar gavs dock inte.

Inte samma väg

Med Kina försöker EU hålla sig på en egen väg, där man kritiserar Kina i frågor om demokrati och mänskliga rättigheter, men också försöker hålla uppe samarbetet på exempelvis miljö- och handelssidan.

USA:s tuffare linje, med hot om att avbryta diverse samarbeten, är EU-sidan mer tveksam till.

– Vi är inte alls inne på samma väg som USA när det gäller hur man hanterar det. Sedan när det gäller mänskliga rättigheter och demokratifrågor så är vi väldigt eniga, säger Linde.