Fridlysta hajar simmade ut i frihet

Annelie Scholz/TT

Publicerad 2020-08-04

Hajar behövs som topprovdjur i näringskedjan – men många hotas av utrotning.

I Lysekil släpptes sex fridlysta hajar ut från akvariet i havsvatten under tisdagen.

Småfläckig rödhaj är en av få hajarter som lever i svenska havsvatten. Sedan 2003 har Havets hus i Lysekil satt ut drygt 120 hajar av arten i havet tillsammans med dykare.

På tisdagen sällade sig sex nya, fem snart könsmogna fyraåringar och en tioårig hona, till skaran.

– Honan har fått möjlighet att simma ut i frihet efter välförtjänt värv och många ägg. Man måste ibland byta avelsdjur. Vi får hoppas hon kan lägga lite ägg i det vilda, säger Inger Näslund, havs- och fiskeexpert på Världsnaturfonden WWF.

Fiskeförbud råder

Den småfläckiga rödhajen är bottenlevande och finns längs kusterna ända ner till Senegal. Enligt tidigare forskning blir den ungefär tio år gammal, men en av Havets hus-hajarna hittades i Oslofjorden och var då 14 år gammal.

SLU artdatabanken listar den som livskraftig.

– Bidraget som Havets hus avelsprojekt har gjort är svårt att avgöra exakt, men man kan definitivt säga att de drygt 120 som satts ut har bidragit till ökad möjlighet till föryngring, tillsammans med fiskeförbud i Sverige på haj och rocka, säger Inger Näslund.

Annars hotas hajar generellt av att de fastnar i bifångst och har en långsam livscykel med få ungar vid förökningen.

Knaggrockan nästa

Nu pågår ett avelsprojekt med den hotade knaggrockan.

– Kanske blir det ett knaggrockesläpp framöver. De har lagt ganska många ägg så vi får hoppas att de kläcks, säger Inger Näslund.

Hajsläppet har tidigare år lockat hundratals åskådare vid Gullmarsfjorden, men i år hölls eventet hemligt för att undvika folksamlingar under rådande coronapandemi.

Havets hus använder sig av vatten från Gullmarsfjorden i sitt akvarium, vilket är ett stort skäl till att hajarna bedöms klara sig bra i friheten.

Följ ämnen i artikeln