Tobias, 22, fick utbytesterminen inställd

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Tobias Sanchez var en av många studenter vars utbytesstudier har ställts in.
Foto: Privat
Tobias Sanchez var en av många studenter vars utbytesstudier har ställts in.

NYHETER

I höst var planen att Tobias Sanchez, 22, skulle tillbringa en termin i Salerno på Amalfikusten i Italien. Sen kom coronapandemin, och alla utbytesstudier vid Linköpings Universitet ställdes in.

I våras var studenten Tobias Sanchez mitt inne i att välja vilka kurser han skulle studera under sin utbytestermin i italienska Salerno. Samtidigt höll han andan, för coronaviruset hade drabbat stora delar av världen, inte minst Italien. Så kom beskedet: Alla studentutbyten ställs in.

– Det var väl inte jätteförvånande. Det var tråkigt, jag hade sett fram emot det och hoppats att det skulle bli av ändå, säger han.

"En chans att åka iväg"

Tobias studerar till civilingenjör i maskinteknik och ska börja sitt fjärde år i höst. Han har alltid velat spendera en längre period utomlands, och när han fick ansöka om utbytesstudier så blev Salerno hans förstahandsval.

– Det verkade schysst med Italien. Jag tänkte att det kunde vara en chans att åka iväg lite och kombinera det med skolgång.

Tobias känner sig besviken över att utbytet inte blir av. Men det som gör honom besviken är inte beslutet att ställa in alla studentutbyten, utan coronapandemin i sig.

– Om man åker någonstans vill man ju uppleva allt som platsen har att erbjuda. Om jag hade fått åka och så är det mesta stängt hade det känts ganska tråkigt. Och man vill ju inte åka dit och plugga på distans, säger Tobias.

"Kanske efter plugget"

När beslutet om inställda studentutbyten kom ansökte Tobias om att få åka på utbyte under våren istället. Den ansökan har han inte fått något svar på, och nu har han bestämt sig för att stanna hemma. Det hade passat bättre för honom att resa bort i höst.

– Det var den luckan som var optimal.

I höst ska Tobias studera som vanligt på Linköpings universitet, eller så nära vanligt det kan bli i en tid där coronaviruset fortfarande härjar. Redan innan utbytesterminen ställdes in fick han information om att han skulle söka kurser i Sverige i fall att, och han tycker att universitetet hanterade situationen bra.

Om det blir någon längre utlandsperiod för Tobias Sanchez är oklart, men det är inte omöjligt.

– Det får kanske bli efter plugget istället.  

Publicerad:

LÄS VIDARE