Dansk oro för superspridning i värmen

TT

Publicerad 2020-08-08

Danmarks statsminister Mette Frederiksen under ett EU-möte i Bryssel i juli. Arkivbild.

Smittspridningens utveckling i Danmark är så allvarlig att man måste skjuta på nästa fas av öppningen av samhället, säger statsminister Mette Frederiksen (S).

Samtidigt varnar rikspolischefen för "superspridning" när det vackra vädret lockar danskarna att gå man ur huse.

Antalet smittade i Danmark stiger och många börjar glömma bort eller strunta i regler och rekommendationer som ska minska smittan, säger Frederiksen i en intervju med Avisen Danmark.

– Vi har börjat bli slappa, säger hon till tidningen.

– Avstånden mellan oss krymper. Våra kontakter med många personer tilltar. Nu är vi där vi avgör, kanske inom loppet av de kommande veckorna, vad det är för höst vi träder in i, säger hon i intervjun.

Nästa fas, fas fyra, var planerad att träda i kraft i augusti och skulle innebära att bland annat nattklubbar och arenor som varit stängda skulle öppna. Men det är inte längre aktuellt i den nuvarande situationen, säger Frederiksen.

Inte läge

I fredags meddelade också hälsominister Magnus Heunicke att det inte var läge att höja det tillåtna antalet personer i folksamlingar från 100 till 200, vilket var planerat att göras under lördagen.

Lärosäten som varit stängda ser däremot ut att kunna öppna, enligt statsministern.

Senaste veckorna har utbrott i bland annat Århus lett till lokala nedstängningar och restriktioner. Och situationen i Århus kan vara en förhandsvisning av vad som kan vänta i resten av Danmark för att bekämpa nya utbrott.

Ett nationellt krav om munskydd i särskilda situationer, som i kollektivtrafiken, i affärer eller på andra platser där det är svårt att hålla avstånd kan exempelvis bli verklighet i Danmark, enligt Frederiksen.

– Det vill jag inte avfärda, säger hon till Avisen Danmark.

Oro för superspridning

Med temperaturer nära trettiostrecket i hela Danmark befarar dessutom polisen att det vackra vädret ska inverka menligt på disciplinen.

– Vi har fortfarande problemet att det kan uppstå så kallad superspridning om riktigt många samlas, säger rikspolischefen Thorkild Fogde till nyhetsbyrån Ritzau.

Blir trängseln på stranden eller i parken för stor kan polisen komma att stänga av hela områden.

– Om vi kan se en täthet och ett antal människor samlat på specifika platser kan det bli nödvändigt att stänga ned platserna och etablera förbudszoner, säger rikspolischefen.

Med sunt förnuft går dock både smittspridning och polisingripanden att undvika. Fogde rekommenderar solsugna danskar att söka sig bortom allfarvägarna.

– När vi har så fint väder som vi har för tillfället ska man tänka sig för när man vill ut i solen. Man ska inte gå dit alla andra går. Man ska försöka hitta andra platser.