De prisades för årets bästa byggnader i Malmö

Publicerad:
Uppdaterad:
Rickard Berlin och Anders Eriksson Modin tilldelades Stadsbyggnadspriset 2019.
Foto: Robert Rosén
Rickard Berlin och Anders Eriksson Modin tilldelades Stadsbyggnadspriset 2019.

NYHETER

Stadsbyggnadspriset och Gröna Lansen har delats ut.

2019 års vinnare blev Dungen i Hyllie och Gjuteriet 23 i Limhamn.

– Det är jättemycket bra som byggs i Malmö för tillfället, säger Anders Eriksson, arkitekt bakom Dungen.

På fredagen tog Stadsbyggandets dag plats på Slagthuset. Dagen avslutades med prisutdelning för Stadsbyggnadspriset 2019 och Gröna Lansen 2019.

Stadsbyggnadspriset, som sedan 1982 delats ut till en byggnad som ”uppmärksammar värdefulla förbättringar av Malmös stads- och livsmiljö”, gick i år till Dungen.

Kontorshuset i Hyllie färdigställdes tidigare i år och har en interiör som innehåller bland annat golv av mossa, träbeklädda gångbroar och roterande träd.

– Det känns fantastiskt bra. Det är ett kvitto på att vi gjort ett bra arbete. Vi har bidragit till staden och vi har bidragit till våra hyresgäster med ett fantatiskt hus och fantastiska arbetsplatser, säger Richard Berlin, projektledare för byggherren Wihlborgs fastigheter.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

”Ovanligt tuffa konkurrenter”

Vad tror ni det var som gjorde att just ni vann?

– Det är nog att vi tidigt i projektet intialt bestämde att vi skulle hitta ett hus som var unikt i Hyllie. Det var lite den utgångspunkten vi hade.

Arkitekt Anders Eriksson Modin, från Fojab Arkitekter, fyller i :

– Jag tänker också att det är en byggnad som både samtalar med staden - i och med arenagatan och Hyllie Boulevard - men också har ett rikt inre rum.

Priset bärgades i konkurrens med Hästhagens Idrottscenter och Malmgården.

– Det har varit ovanligt tuffa konkurrenter. Det är jättemycket bra som byggs i Malmö för tillfället, säger Anders Eriksson Modin.

Ni berättade en del om projektet under era fem minuter, men vad känner ni har varit viktigast när ni gjort bygget?

– Jag tycker det viktigaste är att skapa en plats där människor trivs, som ger någonting och som samtalar med staden. Det är det viktigaste. Där blir man också väldigt glad när man får ett kvitto från Tullverket, som är största hyresgästen i huset, att de älskar det. De har själva uttryckt att när man kommer in i huset sjunker axlarna några centimeter.

Foto: Robert Rosén
Joakim Felth och Mattias Essner mottog Gröna Lansen 2019.

”Grädde på moset”

Förutom Stadsbyggnadspriset delades även Gröna Lansen ut under fredagen. Det är ett pris som sedan 2001 belönar ett miljömässigt hållbart byggande.

I konkurrens med Lindens förskola och Embla 1 & 2 vann Gjuteriet 23 priset. Flerbostadshuset i Limhamn har fokuserat på energieffektivitet och ett hållbart resande för dem boende.

– Hela den här dagen är till för stadsbyggandet. Att få lov att vara med, bli utnämnd och sen dessutom vinna är som grädde på moset. För det långsiktiga hållbarhetsarbete vi sysslat med i tio år, säger Joakim Felth, från byggherren Vita Örn.

Arkitekt Mattias Essner, från Fojab Arkitekter, lyfter fram Felth som en av de viktigaste delarna i bygget.

– Jag skulle vilja framhäva Joakim här. För han är en ovanligt kunnig beställare som gör platsbesök varje dag och håller koll på bygget. Det är mycket ovanligt.

Priserna delas ut av Malmö stad.

Publicerad:

LÄS VIDARE