SD vill införa ansiktskameror i skolan – kan vara olagligt

Publicerad 2019-08-25

SD i Malmö vill att skolelevers närvaro bevakas medhjälp av ansiktskameror.

Närvaron i Malmös skolor ska bevakas med hjälp av kameror, tycker Sverigedemokraterna.

Den 14 augusti lade partiet fram en motion i kommunfullmäktige – trots att ett liknande försök i Skellefteå bedöms strida mot GDPR.

Kameror med ansiktsigenkänning gör det enklare att hålla ordning på vilka elever som befinner sig i skolan och vilka som inte gör det.

Det menar SD i Malmö som inte tänker dra tillbaka sin motion, trots att försöket med ansiktsigenkänning på Anderstorps gymnasium i Skellefteå visat sig bryta mot GDPR, enligt Datainspektionen. Försökte blev en dyrköpt historia för Skellefteås gymnasienämnd som nu tvingas böta 200 000 kronor.

– Gymnasienämnden i Skellefteå har överträtt flera av bestämmelserna i dataskyddsförordningen på ett sätt som gör att vi nu utfärdar en sanktionsavgift, sade Lena Lindgren Schelin, generaldirektör för Datainspektionen, till svt för en vecka sedan.

Men SD i Malmö vill ändå att frågan prövas i kommunfullmäktige i Malmö.

– Vi tycker frågan är viktig, vi vill driva den vi vill ha den prövad. Vi har hela tiden varit tydliga med att om man gör detta i Malmö måste man göra det tillsammans med datainspektionen så att inga lagar bryts helt enkelt, säger Magnus Olsson, gruppledare i kommunfullmäktige, till P4 Malmöhus.

LÄS VIDARE