Abbas dömer ut fredskonferens i Bahrain

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Palestiniernas ledare Mahmud Abbas är pessimistisk inför fredskonferensen som inleds på tisdag.
Foto: Nasser Nasser/AP/TT
Palestiniernas ledare Mahmud Abbas är pessimistisk inför fredskonferensen som inleds på tisdag.

NYHETER

Palestiniernas president Mahmud Abbas säger att han är övertygad om att USA:s fredskonferens i Bahrain — som palestinierna bojkottar — kommer att misslyckas.

Abbas dömer även ut den amerikanska fredsplanen som blev känd i helgen.

På tisdag inleds en internationell konferens i Bahrains huvudstad Manama om Israel-Palestinafrågan som USA har kallat till.

USA reser till konferensen med en fredsplan i bagaget som består av satsningar på omkring 470 miljarder kronor till de palestinska områdena Västbanken och Gaza.

"Kan inte acceptera detta"

Det palestinska styret på Västbanken, där Abbas är president, ger dock fredsplanen kalla handen eftersom den endast består av ekonomiska satsningar och alltså inte innehåller några politiska lösningar på konflikten.

– Vi är övertygade om att konferensen i Manama inte blir framgångsrik, säger Abbas.

Han lägger till att palestinierna inte kommer att bli USA:s slavar. Hans regering har tidigare sagt att den inte tänker låta sig mutas genom ekonomiskt bistånd.

– Vi kan inte acceptera att USA vänder på saken från en politisk till en ekonomisk fråga, vi kan inte acceptera detta, säger presidenten.

Vill behålla Jordandalen

Palestinierna på Västbanken bröt banden till USA i december 2017 när president Donald Trump erkände Jerusalem som Israels huvudstad. Frågan är laddad eftersom de östra delarna av staden ligger på den palestinska Västbanken som Israel ockuperar sedan 1967. Palestinierna ser Jerusalem som huvudstad i en framtida palestinsk stat.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu säger att han ska ge fredsplanen en rättvis chans. Han upprepar dock sitt tidigare budskap om att Israel måste få behålla sin närvaro i Jordandalen, som utgör en stor del av den palestinska Västbanken.

– I varje fredsöverenskommelse är vår inställning att Israels närvaro ska fortsätta här, för Israels säkerhet och allas säkerhet, säger Netanyahu.

Publicerad:

LÄS VIDARE