RÅ vill ha strängare syn på knivar i skolan

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Riksåklagaren vill att HD reder ut var gränsen går mellan brott mot knivlagen av normalgraden och grovt brott. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Riksåklagaren vill att HD reder ut var gränsen går mellan brott mot knivlagen av normalgraden och grovt brott. Arkivbild.

En ung man hade med sig två knivar till skolan – en av dem fastsatt i byxskärpet så att den snabbt skulle kunna användas.

I tings- och hovrätt dömdes han för brott mot knivlagen av normalgraden. Men riksåklagaren anser att det borde ha rubricerats som grovt brott och överklagar nu till Högsta domstolen, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

"Dels handlar det om att den större kniven var monterad i byxlinningen och snabbt kunde dras fram, dels har brottet begåtts i en skola. På senare år har det genomförts flera allvarliga attacker mot skolor med vapen, varav en i Sverige. Den utvecklingen gör att man bör se allvarligare på innehav av knivar i skolor än vad man kunde förutse när lagen stiftades", säger riksåklagare Petra Lundh.

När det gäller skjutvapen har straffen skärpts på senare år. Det har lett till att de som bär vapen illegalt bedömer det som mindre riskabelt med knivar, och enligt överklagandet upplever polis och åklagare att knivar blivit vanligare som vapen.

Publicerad:

LÄS VIDARE