Banan är krattad – Pelosi mot talmanspost

Av: 

TT

Publicerad:
Kaliforniendemokraten Nancy Pelosi är i princip redo att ta över talmansposten från den avgående Wisconsinrepublikanen Paul Ryan, som är nummer två från vänster i bild. Arkivbild.
Foto: Molly Riley/AP/TT
Kaliforniendemokraten Nancy Pelosi är i princip redo att ta över talmansposten från den avgående Wisconsinrepublikanen Paul Ryan, som är nummer två från vänster i bild. Arkivbild.

NYHETER

USA:s första kvinnliga talman Nancy Pelosi är snart bara en omröstning från att återfå det prestigefulla kongressuppdraget. Inom kort väntas veterandemokraten bli vald till partiets talmanskandidat i en votering där utmanare saknas.

Hittills har ingen officiellt utmanat Nancy Pelosi. från Kalifornien, om talmansposten inom Demokraterna.

För toppolitikern, som sedan 2011 agerat minoritetsledare i representanthuset, är onsdagens omröstning mest en formalitet. Med partiutnämningen i bagaget är det enbart den avgörande omröstningen vid öppnandet av USA:s 116:e kongress den 3 januari som står mellan henne och talmansposten.

Charmoffensiv

I den nya kongressen har Demokraterna majoritet i representanthuset, vilket innebär att banan är krattad för Pelosi att återta talmansposten.

Att hon vill tillbaka till sitt gamla jobb har inte varit någon hemlighet i Washington DC, och hennes till synes förnämliga position inför partigruppsmötet har inte kommit utan ansträngning. Efter Demokraternas representanthusseger i mellanårsvalet i början av november har Pelosi drivit en intensiv charmoffensiv och med framgång vunnit stöd från de nyvalda ledamöterna.

Alla demokrater är dock inte lika förtjusta av 78-åringens kampanj.

Minst 15 har hittills öppet motsatt sig kandidaturen, främst med hänvisning till att Pelosi – som lett sitt parti i kammaren sedan 2003 – inte släpper fram nya anförare.

– Om valet står mellan en republikan och Nancy Pelosi, röstar jag givetvis för Nancy Pelosi. Med det sagt tror jag att om inte Demokraterna erbjuder en ny inriktning riskerar vi att förlora majoriteten i representanthuset, vi riskerar ytterligare fyra år med Trump, sade Massachusettsledamoten Stephen Lynch nyligen i en intervju med en lokal tv-kanal, rapporterar webbtidningen Politico.

Stängda dörrar

Ytterligare nio kritiska röster inom partiet har uppmanat Pelosi att ställa sig bakom ett förslag om smidigare arbetsregler i kongressen, vilket i sin tur skulle förenkla beslut om ny lagstiftning, skriver nyhetsbyrån Reuters.

För att bli utnämnd till talmanskandidat krävs en enkel majoritet i partigruppens omröstning som sker bakom lyckta dörrar.

Publicerad:

LÄS VIDARE