SD största vinnaren, M största förloraren

Valet 2018: Socialdemokraterna största partiet

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4 | Foto: Pontus Lundahl/TT
Annie Lööf talar under Centerpartiets valvaka på Scandic Hötorget i Stockholm.

Socialdemokraterna förblev klart största parti i riksdagen.

Moderaterna förlorade flest mandat och Sverigedemokraterna vann flest.

Kampen mellan blocken är ännu inte avgjord.

Striden om regeringsmakten blev den rysare alla hade väntat sig. Mindre än en halv procentenhet skiljer blocken åt. De tre rödgröna partierna har 40,6 procent och Allianspartierna 40,3 procent efter att 6 002 av 6 004 valdistrikt är räknade.

Det skulle ge de rödgröna partierna 144 mandat mot Alliansens 143. Det är dock så jämnt att utlandsrösterna och de sent inkomna förtidsrösterna, som räknas på onsdag, kan avgöra.

Däremot står det klart att S förblir det klart största partiet med 28,4 procent av rösterna i riksdagsvalet. Det är en tillbakagång från 31 procent 2014. Därmed förlorar partiet tolv riksdagsmandat.

Befarade värre

Många i S hade befarat ännu lägre siffror, runt 25 procent. Därför var glädjen trots allt stor på partiets valvaka.

– Vi hade velat se ett bättre resultat, men väljarna har gjort oss till det klart största partiet, sade statsministern Stefan Löfven (S) på valvakan.

S har framförallt tappat väljare till SD och V, enligt SVT:s valundersökning (valu).

Moderaterna blir största förloraren om man jämför med riksdagsmandaten 2014. Partiet backar från 23,3 procent 2014 till 19,8 procent och förlorar därmed 14 mandat. M har framförallt tappat väljare till SD, men även till C och KD, enligt valu.

Moderatledaren Ulf Kristersson medgav att han skulle ha velat se ett bättre resultat. Han försökte trösta sitt partifolk med att Allianspartierna tillsammans ökade med två mandat, motsvarande 0,9 procentenheter, medan de rödgröna tappade 15 mandat, motsvarande tre procentenheter. Det kan dock ändras när alla röster är räknade på onsdag.

Fyra framåt

Fyra partier gick framåt i årets val: SD, V, KD och C.

Sverigedemokraterna blev den största vinnaren sett till mandat. De får 17,6 procent av rösterna och ökade därmed med flest mandat, 13, jämfört med 2014. Partiet lyckades dock inte knipa positionen som andra största parti från Moderaterna, vilket man hoppats på.

– Någon sade att det är svårt att utse en segrare. Jag vet vilka som vunnit valet, det är Sverigedemokraterna, sade partiledaren Jimmie Åkesson på sin valvaka.

Även Vänsterpartiet gör anspråk på att vara valets vinnare. Partiet får 7,9 procent, jämfört med 5,7 procent 2014. Det innebär en ökning med sju mandat.

– Vi har gjort ett fantastiskt val och är en av kvällens vinnare, sade partiledaren Jonas Sjöstedt på partiets valvaka.

En viss besvikelse fanns dock, eftersom V i flera opinionsmätningar den senaste tiden legat på runt 10 procent.

Var uträknade

Kristdemokraterna var det gångna året uträknade av många, eftersom de i opinionsmätningarna under lång tid låg klart under fyraprocentsspärren till riksdagen. Nu får de 6,4 procent och ökar sju mandat. Partiledaren Ebba Busch Thor hyllades som en hjältinna på KD-vakan.

Centerpartiet gör det bästa valresultatet på 30 år och får 8,6 procent och ökar med nio mandat.

– Svårt att kora vinnare i det här valet, men Centerpartiet är definitivt en av dem. Jag är så stolt att vi inte vikt ned oss, att vi slog näven i bordet mot främlingsfientlighet, sade partiledaren Annie Lööf på valvaken.

Liberalerna hamnade på 5,5 procent och behöll sina 19 mandat.

Miljöpartiet gladdes åt att de inte trillade ut riksdagen. Men de gick kraftigt tillbaka, från 6,9 procent 2014 till 4,3 procent. De förlorade hela tio av sina 25 mandat. MP har framförallt tappat väljare till S, enligt valu.

Publicerad:

LÄS VIDARE