Mordet på Jamal Khashogghi

Turkisk tidning: Khashoggi spelade in sin egen död på Apple watch

Av: 

Hans Österman

NYHETER

Den saudiske journalisten Jamal Khashoggi spelade in sin egen död på sin Apple Watch, uppger den turkiska tidningen Sabah.

Ljudfilerna ska ha förts över både till Icloud och till hans Iphone som fanns hos fästmön.

Delar av det beskrivna händelseförloppet är dock tekniskt omöjligt och uppgifterna kan i stället vara ett villospår för att dölja hur konsulatet var övervakat, enligt CNN.

Under fredagen avslöjade Washington Post att turkiska regeringen har tillgång till video- och ljudbevis på att Jamal Khashoggi mördades inne på saudiska konsulatet i Istanbul.

Uppgifterna tillskrivs både turkiska och amerikanska källor. Enligt tidningen har amerikanska underrättelsetjänsten fått filerna beskrivna för sig, men det är oklart om de också fått tillgång till dem.

– Röstinspelningen inifrån ambassaden visar vad som hände Jamal efter att han gick in. Du kan höra hans röst och rösterna av män som pratar arabiska. Du kan höra hur han blev förhörd, torterad och sedan mördad, säger en källa till Washington Post.

Nya uppgifter från turkisk tidning

Under natten mot lördagen, svensk tid, kom nya uppgifter från den regeringstrogna turkiska tidningen Sabah. Tidningen uppger att Jamal Khashoggi hade satt igång ljudinspelning på sin Apple Watch när han gick in på konsulatet den 2 oktober.

Ljudfilerna överfördes både till molnlagringstjänsten Icloud och till Khashoggis Iphone som fanns hos hans fästmö utanför konsulatet, enligt Sabah.

Hela händelseförloppet ska ha spelats in av journalistens Apple Watch. Enligt Sabah ska den saudiska dödspatrullen ha upptäckt att klockan var satt på inspelning efter att Khashoggi var död. De ska då ha försökt låsa upp den med hjälp av lösenord, men när det misslyckades använde de hans fingeravtryck för att logga in.

Sabah uppger att saudierna lyckades radera några av filerna, men inte alla.

Inspelningarna uppger sedan ha hittats när turkiska säkerhetstjänsten undersökte telefonen som fästmön hade.

Expert: Kan vara villospår

Uppgifterna från den turkiska tidningen – som även rapporteras av CNN – har inte bekräftats och så sent som under fredagen nekade Saudiarabien på nytt till att landets regering beordrat mord på Jamal Khashoggi.

Enligt en expert som intervjuades i CNN:s tv-sändning under lördagsmorgonen kan uppgifterna om Khashoggis Apple Watch vara ett villospår från turkiska regeringen – i syfte att försöka dölja att de i själva verket avlyssnar det saudiska konsulatet.

Det finns samtidigt stora frågetecken kring om händelseförloppet, så som Sabah beskriver det, är tekniskt möjligt. Apple listar till exempel inte fingeravtrycksavläsning som en av funktionerna i Apple Watch och enligt CNN har en representant för företaget bekräftat att klockan inte stöder fingeravtryck.

Samtidigt har även CNN egna uppgifter – synonyma med Washington Posts –om att turkiska myndigheter har tillgång till både ljud- och bildfiler som visar att Khashoggi dödades inne på konsulatet. CNN hänvisar till en källa med insyn i utredningen, men uppger att det är oklart hur Turkiet kommit över bevisen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Uppgifter: Mordet avslöjas av filmer och ljudfiler inifrån konsulatet

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Jamal Khashogghi

Jamal Khashoggi

Saudiarabien

Turkiet

Apple Watch

AB Voice