Nasa: Vatten hittad på månen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-13

Nasas projekt har gett resultat.

Man har hittat vatten på månen – i stora mängder.

– Vi är exalterade, säger forskaren Anthony Colaprete vid Nasa.

”Koncentrationen och spridningen av vatten och andra substanser kräver ytterligare analyser, men det är helt säker att säga att vatten finns i kratern”, säger Anthony Colaprete vid Nasa.

Förra månade skickade Nasa upp en rymdprojektil som genom att spränga sig igenom månens yta skulle ta reda på om det fanns vatten på månen.

Projektilen träffade månens yta med dubbla hastigheten av en gevärskula.

Vatten i mängder

Syftet var att riva upp ytan, så att stora mängder partiklar ska virvla ut i rymden så att en efterföljande farkost kunde ta prover i dammolnet som uppstår efter krashen.

I dag på en presskonferens presenterades Nasa resultatet: En "betydande" mängd vatten har hittats i en månkrater som ligger i ständig skugga.

– Den här upptäckten öppnar ett nytt kapitel i vår förståelse för månen, säger en representant för Nasa, enligt Sky News.

Enormt genombrott

Forskarnas tidigare teori har varit att månen är helt torrlagd, förutom en möjlig förekomst av is längst ner i kratrarna.

Att ha hittat vatten på jordens enda naturliga satellit är ett enormt genombrott i rymdforskningen.

– Vi kommer närmare en lösning på mysteriet med vår närmsta granne och i förlängningen hela solsystemet, säger månforskaren Michael Wargo vid Nasa, enligt Sky News.