Marianne Rundström: Krävs anpassningar för att folk ska orka jobba längre

Publicerad 2017-12-14

Marianne Rundström.

I dag presenterades den nya blocköverskridande pensionsuppgörelsen.

Flera fackförbund som Aftonbladet har varit i kontakt med uppger att de är mycket nöjda med flera av dagens förslag.

Journalisten Marianne Rundström backar också förslaget, men tycker att det kräver stora omställningar:

– Det krävs anpassningar för att man ska orka jobba. Här finns inte en enda sådan ansträngning.

Den blocköverskridande pensionsgruppen har bland annat kommit överrens om att höja den lägsta pensionsåldern från 61 till 64 år. Det har också beslutats om att ändra PPM och minska antalet fonder.

Fackförbund och pensionstyckare som Aftonbladet har varit i kontakt med ställer sig positivt till flera av förslagen, inte minst det om höjd lägsta pensionsålder.

LO-ledaren positiv

– Vi har inte hunnit göra egna beräkningar. Men totalt sett så är det väldigt, väldigt vänligt för arbetaryrken, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Han tycker att det verkar som att politikerna har lyssnat på LO:s förslag de senaste åren och ser personer med tunga yrken som de stora vinnarna på förändringarna.

– Som vi har förstått så ska man få kvarstå i sjukskrivning, arbetslöshet och handikappsersättning fram till nya riktåldern. Det gör att de stora vinnarna på dagens förslag är de som har ett slitsamt arbetsliv.

Svenskt Näringsliv ställer sig utanför

Även Unionens ledare Martin Linder är positiv till höjd pensionsålder.

– För att breda grupper på arbetsmarknaden ska få tillräckligt bra pensioner så kommer fler behöva få rätt förutsättningar för ett längre arbetsliv.

De är kritiska till Svenskt Näringsliv som inte ställer sig bakom beslutet.

– För att detta i praktiken ska bli möjligt så måste lösningar komma på plats. Man måste ordna det här dels i de offentliga systemen men också stärkas i kollektivavtalen. Och det är där Svenskt näringsliv inte vill vara med att bidra.

”Inte så enkelt som pensionsgruppen tror”

Svenskt näringsliv menar att pensionsgruppen inte inser komplexiteten i frågan.

– Det ska inte vara lätt att pensionera ut människor från arbetslivet. Däremot måste det vara lätt för arbetsgivare och äldre arbetstagare att mötas och komma överens. Det är då vi kan ta vara på de jobbchanser som finns så högt upp i åldrarna som möjligt, uppger VD:n Carola Lemne i en kommentar

”Måste göras anpassningar”

Marianne Rundström, journalist och tidigare nyhetsankare i SVT:s Aktuellt tycker att höjd pensionsålder är nödvändigt i takt med att befolkningen blir äldre.

– Vi har haft samma pensionsålder i hundra år och det har hänt mycket med människan. Det är klart att pensionsåldern måste anpassas, annars räcker inte välfärdspengarna till.

Hon menar dock att det kommer behöva göras omställningar för att folk ska orka jobba längre.

– Det kommer att krävas anpassningar för att folk ska orka jobba längre. Ett tungt jobb har inte jag haft, så jag har ju orkat jobba mycket längre.

– Som man gjort i Finland till exempel för att man ska klara av ett längre yrkesliv. Här finns det inte en enda sådan ansträngning.

ANNONS