Donald Trumps första veto rycker närmare

Av: TT

Publicerad:
Gränsen mellan Arizona i USA och Mexiko, vid gränsstaden Nogales.
Foto: Charlie Riedel/AP/TT
Gränsen mellan Arizona i USA och Mexiko, vid gränsstaden Nogales.
USA:s president Donald Trump.
Foto: Carolyn Kaster/AP/TT
USA:s president Donald Trump.

President Donald Trumps kamp för att finansiera sin utlovade gränsmur mot Mexiko stöter på nytt motstånd. En majoritet i kongressen vill avbryta det nödläge Trump utlyst för att säkra pengar för murbygget.

Presidenten kan därmed komma att använda sitt veto för allra första gången.

Det demokratledda representanthuset röstade redan i tisdags igenom en stopplag som – om den blir verklighet – avbryter det nödläge Trump utlyste vid USA:s södra gräns den 15 februari. Syftet med nödläget var att frigöra pengar så att Trump kan uppfylla ett av sina viktigaste vallöften: bygget av en gränsmur mot Mexiko.

Inte godkänt

Den stora frågan har varit om lagen går att få igenom i senaten, där Republikanerna har en majoritet med 53 av de 100 platserna. I helgen kom svaret; Kentuckysenatorn Rand Paul meddelade att han sällar sig till sina tre republikanska partikamrater – Susan Collins från Maine, Lisa Murkowski från Alaska och Thom Tillis från North Carolina – som vill avbryta nödläget.

– Jag kan inte rösta för att ge presidenten utom-konstitutionell makt, säger Paul enligt public service-kanalen NPR.

– Vi kanske vill ha mer pengar till gränssäkerhet men kongressen har inte godkänt dessa.

Därmed har resolutionen stöd av en majoritet även i senaten, vars majoritetsledare har sagt att voteringen kommer att ske före den 18 mars.

Lägger in veto?

Hamnar stopplagen på Trumps bord lär han dock stoppa den med sitt presidentskaps första veto. För att köra över ett sådant krävs två tredjedelar av kongressledamöternas röster och det har inte resolutionens anhängare.

Donald Trump har länge hävdat att brottslingar och narkotika flödar över USA:s södra gräns och att en gränsmur är det enda sättet att sätta stopp för det – ett resonemang som ifrågasatts av bedömare och politiker. Presidenten utlyste nödläget efter att han misslyckats med att få loss motsvarande 50 miljarder kronor för bygget i budgetförhandlingar med kongressen.

Nödläget har utmanats i domstol som grundlagsvidrigt.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN