Polisen om Svenska Akademien: ”Har fått in en anmälan”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Stockholmspolisen har under helgen fått in en anmälan om brott som rör Svenska Akademien, skriver SvD.

– Jag kan berätta att ärendet är under bearbetning, säger Fredrik Fallström, gruppledare för joursektionen Stockholmspolisen city till tidningen.

Polisen kommer att gå vidare med anmälan först på måndag, och vill inte berätta vilken brottsrubricering som är aktuell eller om det finns några misstänkta gärningsmän, skriver SvD, som var först att rapportera om nyheten.

– Själva ärendet ligger under bearbetning och man kommer att titta vidare på det på måndag. Det är vad jag kan berätta i nuläget, säger Fallström till SvD.

Han kan inte heller berätta vem som gjort anmälan.

Advokatbyrån har utrett

Bakgrunden är en publicering i Dagens Nyheter där 18 kvinnor anklagar den såkallade ”Kulturprofilen” för en rad sexuella ofredanden och övergrepp.

Advokatbyrån Hammarskiöld & Co har sedan dess – på uppdrag av Svenska Akademien – utrett samtliga Akademieledamöters kopplingar till ”Kulturprofilen” och dennes kulturverksamhet.

Sara Danius, Svenska Akademiens ständige sekreterare.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Sara Danius, Svenska Akademiens ständige sekreterare.

Akademien: Gör inte en anmälan

Efter att utredningen presenterats för akademiledamöterna under veckan berättade akademins ständiga sekreterare, Sara Danius, för SvD, att advokatbyrån uppmanat Akademien att polisanmäla kulturverksamheten.

Dock beslutade Akademien – trots rekommendationen – att inte göra någon polisanmälan, fastän advokatbyrån sagt att “vem som helst” – en ledamot eller en privatperson – har rätt att polisanmäla och samtidigt i viss mån har skyldighet att göra det om man misstänker att brott har begåtts, skriver SvD.

Publicerad:

LÄS VIDARE