Kraftig ökning av antalet trafikolyckor senaste dygnen

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2

NYHETER

Snöovädret de senaste dagarna har ställt till med kaos på många håll i landet.

Mellan måndag och onsdag har SOS Alarm fått in 550 ärenden klassade som trafikolyckor – en fördubbling mot i vanliga fall.

– Normalt, måndag till onsdag, har vi 230 ärenden, säger Mathilda Jansson, krisberedskapssamordnare på SOS Alarm.

Statistiken gäller både singelolyckor och med flera personer inblandade.

Men det är inte bara vanliga personfordon som har problem med de stora snömängderna. Även ambulans och räddningsfordon har haft svårigheter.

Trots det kraftiga antalet trafikolyckor så har det inte skett någon dramatisk ökning av 112-samtal under de senaste dygnen, enligt Mathilda Jansson.

– Vissa timmar har det varit mycket men det beror på de större trafikolyckorna då det blir fler samtal från flera personer om samma olycka.

När ska man ringa 112 för en bilolycka?

– Alla bilolyckor kräver inte räddningstjänst då vissa går direkt till polisen, men om du behöver ringa så behöver du det. Hellre att man ringer en gång för mycket än för lite. När det gäller bilolyckor blir det oftast fler samtal av naturliga skäl eftersom att fler ser olyckan och att fler kan vara inblandade.

På Trafikverket varnar man för att det tuffa vädret kommer att fortsätta även under torsdagen men då mer koncentrerat kring landets södra delar. SMHI har utfärdat klass 1-varningar för snöfall på flera håll i södra Sverige.

Koncentrerat till södra delarna

– Det är framförallt i sydvästra Skåne och norrut längs med ostkusten uppemot norra Kalmar län som det kommer att vara besvärligt i dag med hårda vindar och snöfall. I övriga landet ser det lite bättre ut i dag än tidigare, säger Beisi Sundin, presskommunikatör på Trafikverket.

Hon varnar även trafikanter för att ge sig ut på de mindre vägarna

– Där kan det bli snödrev och sämre framkomlighet. Ska man ge sig ut så rekommenderar vi de stora riksvägarna som är plogade och halkbekämpade.

Publicerad:

LÄS VIDARE