På Spåret-vinnaren ska hjälpa regeringen med jämställdheten

Uppdaterad 2015-05-19 | Publicerad 2015-05-13

Regeringen har tillsatt en expertgrupp för att öka jämställdheten på svenska universitet.

I samlingen finns bland annat journalisten, författaren och På Spåret-vinnaren Johanna Koljonen.

– Det verkar som att en del av den investering vi gör i kvinnors utbildning inte utnyttjas på de högre nivåerna på ett tillräckligt effektivt sätt, säger hon.

När regeringen i dag samlades för sammanträde fattade man beslut om att utse en nationell expertgrupp för ökad jämställdhet i högskolan, som varit planerad sedan tidigare. Den leds av högskoleminister Helene Hellmark Knutsson (S).

Målet är att gruppen ska serva regeringen både med kunskapsunderlag och förslag på förbättringar. Problem man identifierat är att anställningar och anslag på universitet och högskolor fördelas ojämställt.

– För mig handlar det om hur vi ska öka jämställdheten både i forskningen och i den högre utbildningen. Det är ju ett uppdrag som jag har utifrån att jag ingår i en feministisk regering där de här frågorna står högt på agendan, säger Hellmark Knutsson.

"Ens plikt att ställa upp"

Gruppen består av åtta personer där ett flertal kommer från akademin, bland annat KTH:s vicerektor Gustav Amberg. Men även annan kompetens har tagits in. Med i gruppen är både Rättviseförmedlingens ordförande Seher Yilmaz samt journalisten och författaren Johanna Koljonen, som vann På Spåret med Marcus Birro 2010.

– Vi har letat efter människor som har jobbat med jämställdhetsfrågor och varit aktiva i debatten eller i sin verksamhet och försökt komma åt de strukturella ojämnlikheter som beror på kön. Då har vi velat ha representanter från akademin men också näringslivet och journalistiken, säger Hellmark Knutsson.

Johanna Koljonen säger att det var en självklarhet att ställa upp när hon fick frågan:

– Frågan är viktig. När man tittar på siffrorna verkar det som att vi tappar en del potential när vi ser på hur kvinnors karriärer utvecklas inom akademin. Det verkar som att en del av den investering vi gör i kvinnors utbildning inte utnyttjas på de högre nivåerna på ett tillräckligt effektivt sätt.

– Jag tycker att man ska ställa upp när man får frågan. Man ska så klart ställa kontrollfrågan om vad de tror att man kan bidra med. Men annars tycker jag att det är ens plikt, men också roligt och spännande att få vara med och bidra med perspektiv.

Arbetet ska ske löpande

Hellmark Knutsson säger att gruppens arbete ska löpande ska rapporteras till regeringen.

– Det är inte så att det förväntas arbeta fram en stor rapport som ska läggas. Däremot tänker vi att arbetet ska pågå under kommande halvåret och sedan fram till hösten 2016. Då kommer vi lägga en stor forskningspolitisk proposition. En del kommer att hamna där, men tanken är att vi löpande ska använda det för att arbeta med jämställdhetsintegrering i högskolan.

Gruppens första möte ska ske inom kort.

– Syftet är att vi i regeringen ska få en kunskapsunderbyggd politik så att vi vet att det vi gör faktiskt leder till förändring, säger Hellmark Knutsson.