HD tar upp Trumps inreseförbud

Av: Maja K Nilsson, Nivette Dawod

Publicerad:
Uppdaterad:

USA:s högsta domstol har beslutat att ta upp frågan om Trumps inreseförbud för medborgare från sex i huvudsak muslimska länder.

HD beslutade också att delvis häva tidigare domstolars beslut att blockera frågan.

Det innebär att delar av förbudsförslaget nu kan bli verklighet – med omedelbar verkan.

Foto: AP TT / NTB SCANPIX

Donald Trumps kontroversiella exekutiva order om inreseförbud till USA för medborgare från sex länder med i huvudsak muslimsk befolkning har blockerats av underinstanser gång på gång.

Men nu har Högsta domstolen bestämt sig för att pröva frågan, med inledande förhandlingar i oktober.

HD beslutade också att upphäva delar av tidigare domstolsbeslut, som i korthet gått ut på att ordern skulle strida mot USA:s grundlag av olika anledningar.

Förbudet kan därför delvis bli verklighet, skriver flera amerikanska medier, men vilka delar det handlar om är fortfarande oklart.

Gäller de som ”saknar relation”

Trump har hela tiden hävdat att inreseförbudet krävs för nationens säkerhet.

Högsta domstolen ger honom nu delvis rätt att låta förbudet träda i kraft vad gäller ”utländska medborgare som saknar relation till en person eller enhet i USA”, skriver Reuters.

HD ska också ha meddelat att man godkänner 120-dagarsförbudet för flyktingar att komma in i landet.

Donald Trump var nöjd med beslutet och säger i ett pressmeddelande att det är en seger för landets säkerhet.

”Som president kan jag inte tillåta att personer som vill skada oss släpps in i landet. Jag vill ha personer som kan älska USA och alla medborgare, och som kommer att arbeta hårt.”

Domstolens nio platser är nu fyllda sedan Trumps nominerade konservativa kandidat Neil Gorsuch godkänts. Tre konservativa justitieråd har ställt sig positiva till inreseförbudet, skriver Reuters.

Publicerad:

LÄS VIDARE